Cum se țin copiii de mînă în deșert
1001 de chipuri 10 iunie 2013 Niciun comentariu la Cum se țin copiii de mînă în deșert 22„Eu ar trebui acum să întreb, după șase luni acolo, la 6.000 de kilometri depărtare de casă, ce părere aveți voi despre Africa”. Mădălin Bărbuț abia s-a întors de trei săptămîni din Coasta de Fildeș. Îi citești în ochii mici, întredeschiși și în gesturile ușor agitate că încă nu și-a găsit locul înapoi în țară. „În capul meu lucrurile nu sînt încă așezate bine, trebuie să se mai pună praful pe experiența asta.” În minte i se îngrămădesc amintiri despre oamenii pe care i-a cunoscut, despre drumurile pe care le-a străbătut sau despre mîncarea ce i-a dat bătăi de cap încă din prima lună și care l-a adus pe patul de spital. „Ăsta a fost norocul meu, să ajung să mă operez de apendicită tocmai în Africa”.
Însă după două luni de zile deja juca fotbal cu copiii africani. „Îmi amintesc cum la început mă luau de mînă și se mirau de părul meu, diferit de al lor, creț, pe care îl vedeau zilnic.” Zîmbește cînd îmi spune că un țînc l-a întrebat dacă îi poate lua un fir de păr. „Mi-a spus că va avea grijă de el”, mai adaugă Mădălin cu un glas vioi. Pe continentul negru a ajuns ca misionar, fiind student în anul al cincilea pastoral la Institutul Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași. În fiecare lună vizita peste 20 de sate împreună cu încă un prieten și cu preotul ce îi însoțea, unde citeau rugăciuni în franceză cu copiii sau participau la liturghii.
Plînsul, șters prin dans
„Rugile lor se rezumau la dans de cele mai multe ori. Mișcările făcute pe melodiile acompaniate de tamburine erau calea prin care ei ajungeau la divinitate.” Oamenii din tribul Baule, în care Mădălin și-a petrecut cele șase luni de misionariat, dansează chiar și la înmormîntări. Tînărul de 23 de ani își amintește cum o bătrînă i-a spus că atunci cînd e tristă, dansează pentru a uita de gîndurile rele. „M-a mirat cel mai mult că ei acceptă totul ca pe un dat și nu se revoltă în general împotriva lucrurilor care li se întîmplă”. Pînă și moartea o acceptă cu seninătate, îmi lasă Mădălin de înțeles. A văzut odată cum o fetiță se stingea în ochii părinților, cu fața și burta foarte umflate, bolnavă de malarie. „Am întrebat o îngrijitoare de ce nu o duc la spital. Mi-a spus că nu au bani. I-am zis să nu se supere pe mine, da’ «la înmormîntare au bani»?” Femeia i-a dat dreptate. Fetița s-ar fi stins dacă nu ar fi dus-o într-un final să primească îngrijiri. Însă, îmi spune Mădălin, chiar dacă ar fi murit, după trei-patru ore de la îngropare ar fi uitat-o, primii copii decedați considerîndu-se a fi o pedeapsă pentru părinți.
Le-a înțeles însă, după un timp, obiceiurile. S-a acomodat cu mîncarea tradițională, futu, „un fel de piure de banane furajere fierte”. Însă de carnea de șarpe sau de muștele prăjite nu s-a atins. Iar pentru a nu-i jigni cu refuzul său, le arăta semnul operației de apendicită și îl înțelegeau. „Nu m-au întrebat «de ce?». Nu au ridicat pumnul spre cer că un străin i-a refuzat. Au acceptat pur și simplu, fără să se complice așa cum o facem noi. Ei doar trăiesc și asta le e de ajuns.”
Adaugă un comentariu