Curăţenia, o moştenire de familie
1001 de chipuri 27 martie 2017 Niciun comentariu la Curăţenia, o moştenire de familie 12„Stați prin zonă, domnișoară. O să vină băieții să spele pe aici, că e spectacol mare azi și puteți să-i luați la întrebări”, spune Gicu rîzînd, în timp ce plimbă dintr-o mînă în alta un sac de gunoi negru. El n-are timp să stea prea mult la taclale. „Mă așteaptă un coleg pe Independeței. Fug să-l ajut”, zice și n-apucă să isprăvească bine că deja a traversat jumătatea din Piața Unirii, aruncînd cîte-o privire în coșurile de gunoi din cale. La șase jumătate dimineața, în jurul centrului, doar cîțiva omuleți cu pelerine verzui fug de pe o parte pe alta a străzi, cu cîte-o mătură la subraț. Programul și l-au început pe la cinci fără un sfert, dar cum pînă după-amiază e cale lungă, nu se grăbesc să termine, ci doar ca să mai fure cîte-un moment de pauză pentru vreo țigară, mai tîrziu, cînd o să isprăvească treaba „mai mare”.
Samir are 32 de ani și 14 dintre ei și i-a petrecut curățînd străzile ieșene. Primii care au muncit la Salubris au fost părinții săi și treptat, cînd au mai crescut, i-au adus aici și pe copii. Sînt șase băieți acasă, dintre care patru au prins curaj și de voie sau nevoie și-au urmat părinții. „Cu voință am ajuns să fac asta”, zice Samir și își trece mîna peste obrajii care roșesc de emoție. Scund, subțirel și cu o șapcă verde bine așezată peste ochii căprui împinge cu repreziciune la un „rotocar”, o mașinărie formată dintr-un coș mare de gunoi, încadrat între două roți. „La început a cam fost chin aici, da’ acum e obișnuință”, spune și continuă să plimbe rotocarul de pe un trotuar pe altul, ca să golească cît mai multe coșuri. Dacă-l privești din depărtare, ai impresia că ești spectatorul unui teatru de păpuși și că Samir este marioneta cea mai zglobie, pentru că se avîntă dintr-un loc în altul cu așa viteză că uneori îl pierzi din vedere printre șirurile de tramvaie.
Îi place ce face aici pentru că asta-i ceea ce-a făcut în cea mai mare parte-a vieții. Nici măcar părinții săi, care sînt acum mai în vîrstă n-au plecat și continuă să-și petreacă zilele în diferite zone ale Iașului, în funcție de cum sînt repartizați. Samir a lucrat încă de la început mai mult prin Piața Unirii, cu „rotocarul”, așa că se descurcă cu el ca și cum i-ar fi principala unealtă. Din el nu-i lipsesc însă cele două mături și-un făraș, dar și-o sticlă cu apă, pe care-o prinde cu îndemînare între părțile mînerului și care-i folosește la manevrat mașinăria.
Nu-i e greu să se trezească dimineața, chicotește cînd spune că uneori se întîmplă să se ridice chiar înaintea alarmei. Își bea cafeaua cu soția și apoi pleacă. Pentru că are patru copii, ea stă acasă și-i veghează, dar imediat ce-o să mai crească cei mici plănuiește s-o aducă și pe ea aici, dacă nu cumva „o avea alte preferințe”. Sînt căsătoriți de 12 ani și s-au cunoscut tot datorită muncii ăsteia. A fost la o petrecere de ziua unui coleg și acolo a întîlnit-o pe ea și de atunci n-a mai lăsat-o să plece. Zîmbește de fiecare dată cînd își amintește, dar n-are timp să stea prea mult vorbă și face vînt rotocarului, care o ia la vale cu repreziciune, făcîndu-l să se piardă printre alte costumașe verzui.
Adaugă un comentariu