„Deadura” către poveștile cu zîne
1001 de chipuri 9 martie 2018 Niciun comentariu la „Deadura” către poveștile cu zîne 286Alina are părul castaniu, cu un breton așezat cuminte pe-o parte și doi ochi verzi ca iarba de primăvară. Cînd îți vorbește termină întotdeauna fraza cu un zîmbet, iar colțurile gurii i se ridică simetric către urechi, făcîndu-i fața să fure ceva din inocența zînelor bune pe care le vedeai în cărțile de povești din copilărie. Este studentă în anul al III-lea, la Facultatea de Psihologie și de trei ani, încă dinainte de a termina clasa a XII-a, lucrează la spațiul de joacă „Deadura – Tumbe, Joacă, Veselie”.
„Inițial am vrut să lucrez acolo în perioada verii, dar apoi, după ce-am intrat la facultate, am tot spus că renunț, dar lunile s-au scurs și s-au transformat în ani”, spune Alina chicotind, în timp ce învîrte cana cu ceai pus la infuzat. A știut că vrea să lucreze cu copiii încă din liceu, dar pentru că nu era sigură că s-ar descurca provocării a decis să facă voluntariat o perioadă într-un centru pentru copii cu dizabilități. Pentru că i-a plăcut să fie înconjurată de copii, Alina a ales să dea la Psihologie și și-a promis că orice ar fi, după ce-o să-și ia licența și mai apoi masterul, o să lucreze cu copiii, nu cu „oamenii mari”.
Alina Lazăr a fost printre primii angajați de la Deadura și în prima săptămînă a avut impresia că n-are să poată niciodată să facă față unui grup de 20 de copiii care se joacă, țipă și aleargă dintr-o parte în alta. După o vreme însă Deadura i-a devenit familie, astfel că acum dacă o rogi să-ți spună ce face la muncă îți răspunde rîzînd că acolo „ne jucăm cu copiii de dimineață pînă seara”. La Deadura, Alina și-a făcut o a doua familie, astfel că a convins-o și pe sora ei mai mică să i se alăture.
Iarna, zilele de muncă la spațiul de joacă sînt mai monotone, pentru că nu vin prea mulți copii, însă în zilele de vară, cînd se deschide grădina, grupurile se măresc și oamenii de la Deadura nu mai au chip să stea locului cît e ziua de lungă. Anul trecut, în una dintre zilele de vară, cînd Alina fusese însărcinată cu aprovizionarea pentru grădinița de vară a spațiului și se afla înăuntrul clădirii, activitățile din grădină au luat o turnură amuzantă. Unul dintre băiețeii veniți la joacă a fugit din calea unei fete care îl certa și s-a ascuns în casă, încuind toate ușile. Din spatele geamurilor, băiețelul se amuza pe seama celor de afară care încercau din răsputeri să intre după el. Pentru Alina, munca la Deadura a ajutat-o să-nțeleagă cum trebuie să se poarte cu cei mici și, mai ales, cum trebuie să se comporte ca să-i mulțumească pe cei mari, care se dovedesc a fi uneori mult mai pretențioși. „Dar eu nu sînt făcută pentru varianta ușoară”, îmi spune Alina, ca să mă facă să înțeleg că nimic nu-i prea greu dacă asta-i ceea ce vrei și îți dai interesul ca să-ți iasă. N-ai cum să n-o placi pe Alina. E unul dintre oamenii care o să se agațe de lucrurile pe care le iubește și-o să le facă cu atîta pasiune încît ai să rămîi cu impresia că în sufletul ei se ascunde clar un praf zîne.
Adaugă un comentariu