Decembrie și nici un pupic
1001 de chipuri 17 decembrie 2012 Niciun comentariu la Decembrie și nici un pupic 2–Moșule unde îți sînt renii?
–Parcați în pădure la Bucium.
Cătălin Cucu a fost odată un lup. Altădată șeful elefanților, iar de curînd „Gunoierul”. Înainte de un Crăciun a urcat pe scenă îmbrăcat ca un brad, iar de vreo patru ani joacă în costumul moșului din Laponia ca să-l aducă și la grădinițele din Iași cu bucurii. De fapt, chiar cel de-al doilea rol pe care l-a primit la teatru a fost Moș Crăciun, deși atunci nu credea că o să îi iasă. „Băi fraților, eu am 70 de kilograme și 1,85 m. Arăt ca o paranteză pe scenă. Și colegii au zis că nu, tu te faci moș. Și m-am făcut. Purtam hăinoaiele alea mari, burtă, barbă și toate alea”. Iar acum pentru rolul din grădinițe și-a cumpărat plete, mănuși albe și costum pentru că piticii sînt foarte șugubeți și „dacă văd că ai melană, nu prea te bagă în seamă. Așa că m-am dus și mi-am luat o perucă blondă, mi-am făcut barbă și mustăți, iar cînd îi iau în brațe se uită la mine și zic «ăsta chiar e moșu, că are păr»”.
Cătălin face pe moșul din distracție. Alți colegi, doar pentru afaceri. Ei își trimit CV-uri la grădinițe din vară și, ca să-i aleagă educatoarele pentru serbarea din decembrie, promit că vin la pachet cu crăciunițe, reni sau zmei numai ca să onoreze cît mai multe cereri. Însă moșul de la Teatrul Luceafărul este bucuros că poate să stea cu picii pentru că sînt imprevizibili și curioși. Iar asta îi permite lui Cătălin să fie spontan și să nu învețe pe de rost replici, ca atunci cînd e pe scenă. De exemplu, sîmbăta trecută, un piticot „m-a întrebat ce salariu am, iar eu i-am zis că Moș Crăciun nu are salariu. La care el: «da’ce ești pe moca»?”. Altădată, după ce piticii văzuseră la televizor că moșul se îmbracă în albastru, face karate și își ia jucăriile de la Metro, l-au întrebat aproape supărați de ce e îmbrăcat în roșu și de ce nu mai face jucării în uzina din Laponia, ci le ia gata făcute de la supermarket. Iar moșul a trebuit să găsească explicații.
Patru perechi de mănuși
Înainte să-l interpreteze pe Moș Crăciun, actorul păstrează un ritual. Nu bea și nici nu fumează, iar cînd intră în sală, poartă mănuși pentru că sînt părinți care se gîndesc că „vai, de mine, nu cumva copilul să ia ceva”. Și din același motiv, pentru ca să fie liniștiți părinții, moșul nici nu pupă copiii, chiar dacă ei se întind ca să-i atingă obrazul cu buzele lor moi. Pentru liniștea lui însă, a învățat din pățaniilor altora, că atunci cînd iei țîncul în brațe, nu trebuie să-i lași mîinile libere, ci să i le ții cu ale tale, pentru că altfel „nu știi ce îl apucă deodată și smulge barba, peruca sau mustățile” bătrînului bun, deconspirîndu-l în mijlocul serbării.
Apoi, în seara de Ajun, Cătălin merge și bate la ușile familiilor care îl cheamă din timp ca să aducă daruri copiilor. Odată a mers la un băiat atît de pregătit pentru întîlnirea cu bătrînelul blînd încît „mi-a spus vreo 20 de poezii și eu tot îi mai dădeam cîte un cadou. La un moment dat, mai aveam vreo patru cinci daruri și eram înnebunit așa că i le-am dat pe toate, iar el mi-a zis. «Da’ eu mai știu cîteva poezii, tu însă nu mai ai cadouri»”. Dar nu toți picii sînt așa de amuzanți. Există și cazuri în care fiind „copiii de bani gata sînt aroganți, mofturoși, iar dacă nu îi stăpînești, bat din picior și-ți zic «da’ dă-mi cadourile! Da’ tre să îmi spui o poezie. Nu spun nimic, dă-mi cadourile!»”. Și de pe margine părinții zîmbesc „iar eu parcă sînt în D-l. Goe”.
Însă acum cîțiva ani, unui Moș Crăciun, coleg cu Cătălin, „i s-a întîmplat un moment deosebit”. Un copil i-a întins timid la plecare într-un plic economiile sale și i-a zis: „Uite, ăștia sînt ca să cumperi jucării și pentru copiii săraci”.
Adaugă un comentariu