Despre România, în neogreacă
1001 de chipuri 22 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Despre România, în neogreacă 516Ana are o frumusețe ieșită din comun. Pielea creolă, ochii mari, căprui, umbriți de gene lungi te fac să-ți amintești de o femeie egipteană, care s-a rătăcit aici. Cînd zîmbește, buzele i se arcuiesc simplu și fața i se luminează. Contrastul dintre înfățișarea ei adolescentină și maturitatea de care dă dovadă, atunci cînd vorbește, n-are cum să nu te șocheze. „Eu nu vreau să plec din țară. Nu vreau să părăsesc România”, spune și se uită la tine parcă adunînd sinceritatea toată în două luminițe din priviri. Ana e elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, la un profil de matematică-informatică. Niciodată științele exacte nu au fost marea ei pasiune și niciodată n-a putut să învețe ceva, cîtă vreme n-a văzut cu ochii fenomenul, să-l poată înțelege. „Mi se pare trist că am ajuns să merg cu drag numai la ore de română, istorie sau geografie, dar acum pur și simplu nu mai înțeleg rostul celorlalte”, zice c-un ușor sentiment de vină. Cînd i se întîmplă să fie ascultată la una dintre materiile ei preferate și nu știe lucruri despre România, încearcă să spună cu exactitate alte lucruri din țările lumii, care nu-i sînt deloc străine. Rîuri, orașe, religii – toate o fascinează și nici măcar nu le vede drept noțiuni care ar trebui învățate la școală, ci acasă, dintr-o pură plăcere.
Ana s-a născut în Atena, pentru că părinții ei au locuit în Grecia și au petrecut acolo o grămadă de timp. Cînd a mai crescut și-au vrut să o învețe limba greacă, n-a avut deloc răbdare și, deși ei o vorbeau perfect, n-au reușit să o deprindă cu nicio noțiune elementară. În Iași, în liceu, și-a dat seama singură că vrea să învețe greaca. S-a înscris în Comunitatea Elenă „și-am luat totul de la capăt – de la alfabet”, pînă a învățat, ușor-ușor, să scrie. „Cea mai grea parte în tot procesul acesta e să-nveți să citești”, îmi spune și-și așază o șuviță de păr după o ureche. După ce s-a convins că știe limba, s-a înscris la etapa locală a Olimpiadei de Neogreacă. A trecut imediat de locală și-a ajuns la etapa națională, organizată de Uniunea Comunităților Elene din România, „și-am dat examenul scris chiar în Camera Deputaților, în București”. De la națională la internațională n-a trecut multă vreme și, în luna septembrie a anului trecut, a ajuns să ocupe locul al II-lea, la o diferență de 0,1 sutimi de elevul cîștigător.
Nu a fost extrem de uimită, cînd toate s-au întîmplat. „Mereu am știut că am o afinitate pentru toate limbile acestea străine și totul cu limba greacă a fost natural, am deprins-o imediat”, spune, gesticulînd cu mișcări ample ale mîinilor. După bacalaureat vrea sigur să fie studentă în România, dar încă oscilează între cursurile de „Portugheză-Arabă” ale Universității din București și între Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, pentru că n-ar vrea să plece prea curînd de lîngă mama ei. „E cea mai bună prietenă a mea, e psiholog clinician, și mereu m-a sfătuit și ajutat. Eu nu pot fi despărțită prea multă vreme de ea”, zice chiocotind, transformîndu-se, în numai cîteva secunde, într-o fetiță mică. N-ai cum să n-o placi pe Ana. E unul dintre oamenii care, indiferent ce vor face, o vor face cu pasiune, dăruire și stabilitate – „pentru că România e țara mea și chiar nu pot înțelege de ce-aș alege să o părăsesc”.
Adaugă un comentariu