Dorințele bătrînului Charlie
1001 de chipuri 18 octombrie 2017 Niciun comentariu la Dorințele bătrînului Charlie 5Pescarul Charlie e așezat pe un colț al bagajului de călătorie, alături de o bucată de covrig deja mușcată. Pe cap îi atîrnă pălăriuța maronie din mătase, pe care o pierde de fiecare dată cînd este mutat dintr-o parte în alta. Willian Sieverdt este tatăl lui Charlie și actor-păpușar la Trip Teatro Rio de Sul, din Brazilia. Un tinerel la vreo 40 de ani, cu păr castaniu și cu colțurile gurii mereu îndreptate către urechi, într-un continuu zîmbet.
De după o plasă vișinie care-i ține loc de paravan, Willian, care-l plimbă strîns în mînă pe Charlie, se luptă cu un rechin. Scîncetele sale și urmele pumnilor pe pînză fac prichindeii din primele rînduri să sară de pe scaune cu pumnii strînși ca să fie cît mai aproape de eroii lor. Cînd cei doi ies ciufuliți din ascunziș, un val de hohote izbucnește din senin și face Sala Mică a Teatrului Luceafărul să prindă viață. Cînd micul joculeț se termină, doamnele educatoare se îngrămădesc să-i pună pe puști într-un șir indian perfect și să-I tragă spre ieșire. Ca să nu-i piardă, femeile leagă trei eșarfe una de alta și ele agață mînuțele celor mici. Pe ușile teatrului, un șir de furnici merg agale spre ieșire, chicotind vesel.
E aproape ora amiezii și Willian tocmai și-a terminat ultima reprezentație din cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr. „Gata, puteți să plecați băieți. Show-ul s-a terminat!”, le spune Willian rîzînd noilor săi prieteni din Vietnam. Are aproape 24 de ani de cînd este actor-păpușar și aproape tot de atîta timp și-a început călătoriile prin lume cu marionetele sale, pe care și le-a construit chiar el. Pe Charlie însă recunoaște că nu el la creat, ci o prietenă de-a sa care trăiește pe una dintre insulele din apropierea Braziliei. Într-o zi i-a spus fetei că are nevoie de o nouă păpușă pentru spectacolele sale, care trebuia să arate ca un pescar bătrîn. S-au amuzat copios cînd fata i-a zis că unul dintre vecinii săi a fost pescar în tinerețe și că se numește Charlie, așa că nu era greu de ghicit cu cine avea să semene marioneta.
Willian se grăbește să-și strîngă jucărioarele ca să lase scena liberă pentru trupa ce urmează. Viața pescarului Charlie este îngrămădită într-un rucsac, în care el își ocupă, la final, locul dintotdeauna. Pe rînd, în desaga actorului se îngrămădesc doi peștișori, o bărcuță și cîteva fîșii de material care țin loc de paravan. Dacă-i pui să stea alături, Charlie pare să fie o proiecție din viitor a lui Willian, trăsăturile lor confundîndu-se în mod aproape caraghios. „Știi cum se spune – dacă stai mult timp cu cineva începi să-i semeni”, zice Willian rîzînd și flutură cu două degete mînuțele pămîntii ale păpușii.
Cînd era mic, Willian visa să devină șofer de camion ca să călătorească prin lumea întreagă. În liceu, cînd s-a apucat de teatru, a înțeles c-ar putea s-o facă și așa. Prima dată a urmat pe scenă doar el, dar cînd a avut ocazia să țină în mînă o păpușă a știut că asta i se potrivește mai bine și n-a vrut să mai facă altceva. „Poți să exprimi la fel de multe prin intermediul unei marionete, pe cît ai transmite dacă ai juca tu singur. Eu nu cred că există două tipuri diferite de actorie, e doar teatrul și atît”, rîde tînărul în timp ce se chinuie să împăturească o bucată de material.
Cel mai mult îi place în toată călătoria asta artistică pe care și-a însușit-o că poate să se apropie de oameni. Pentru el, momentele de genul acesta, cînd artiști de peste tot din lume se întîlnesc într-un loc, sînt cele care dau naștere unor legături de tip domino. Prin ciocnirea pieselor lanțul se formează și imaginea pe care o formează este „una de-a dreptul magică”.
Adaugă un comentariu