Fericirea se cîntă la vioară

1001 de chipuri Niciun comentariu la Fericirea se cîntă la vioară 198
Fericirea se cîntă la vioară

„Iubesc copiii și ei mă iubesc pe mi­­ne. Hai spune tu, Ilinca, are doa­m­­­na dreptate?”, spune Lă­cră­mio­ara Matei, în timp ce își caută răs­pun­sul printre vorbele Ilincăi, fetița cu „vi­oa­ra de jucarie”, care pare atît de mi­că în mîinile sale firave, încît ai im­pre­­sia că urmează un spectacol fă­cut de copii, pentru a le cîștiga atenția pă­rinților. Cînd îşi îndreaptă pri­vi­rea către ochii Ilincăi, în doar cîteva se­cun­­de găsește răspunsul.

În spatele ușii decorate cu pos­te­re și fotografii, timp de doi ani, Lă­cră­mioara Matei, profesor de in­stru­­mente muzicale de la Palatul Co­pi­i­­lor, şi-a așteaptat discipolii, peste 60 de tineri dornici să prindă tehnica ar­cușului. Nu-i poți ghici vîrsta, dar poți ghici motivul sclipirii din ochii săi, atunci cînd o lași să-ți po­ves­teas­că despre muzică și dragostea față de copii. „Eu mă gîndesc că dacă cui­va îi place să facă un lucru, trebuie ne­­a­pă­rat să-l facă în continuare. În­tot­dea­­una mi-au plăcut copiii, să lucrez cu ei, să-i învăț tot ce știu. Am sim­țit ce poate face vioara din om încă de mi­­că și astfel am continuat”, spune Lă­­crămioara Matei, în timp ce-și tre­ce privirea peste vitrina cu premii de lîngă ea.

Cînd vorbește despre meseria de profesor, își deschide larg ochii verzi și îi aruncă priviri drăgăstoase I­lin­căi, care timp de cîteva minute își plim­bă neîncetat degetele pe vi­oa­ră. Cînd profesoara își schimbă tonali­ta­tea vocii, fata ridică privirea din pă­mînt. Pe chip i se citește ne­răb­da­rea, vrea să prindă arcușul între de­ge­te­le sale mici și să potrivească cîteva no­te. „Imi place să mă cobor la ei, să nu se simtă încorsetați”, îi spune pro­fesoara căutîndu-și pentru a doua oa­ră, într-un timp atît de scurt, a­pro­barea în ochii Ilincăi. Își ține pri­vi­rea fixă asupra ei şi zîmbește. „Merge cum zic?”, adaugă repede şi zâm­be­­tul de om matur apare din nou pe chi­­pul fetei – „Merge, ne și distrăm, cu timpul și învățăm, cîștigăm premii, ne și iubim, ne și îmbrățișăm pen­tru că mi-s dragi toți”.

Lăcrămioara spune că-i un om îm­plinit, dar dacă nu-ți dai seama de asta după cum vorbește și vrei to­tuși să-ți confirmi, o să sune la fel de con­vingător precum un actor pe scena tea­trului – „Mi-am dorit să fiu pro­fe­­sor de vioară și asta sînt acum”. A studiat la Colegiul Național de Ar­tă, două facultăți specializate în mu­zică, iar în timpul liber se ocupă de cos­tumațiile scenice ale elevilor ca­re îi trec pragul. Mamă a cinci copii, a reușit să ducă talentul mai departe, de­monstrînd că „pasiunea pentru mu­zică se moștenește”.

„Să facem o poză? Sigur că da. Ru­jul! Rujul, uite că l-am găsit”, spu­ne Lăcrămioara și se agită de ici co­lo în căutarea celor trebuincioase, lă­sînd la iveală caricatura unui copil din­tr-un om mare, împlinit.

de Diana MIHALAȘ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top