Fuga de catedră, o temă nefăcută
1001 de chipuri 24 octombrie 2016 Niciun comentariu la Fuga de catedră, o temă nefăcută 14Daniela Mormeci a terminat Facultatea de Geografie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, dar în loc să-și dea licența, a preferat să se înscrie la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Și-a dorit întotdeauna să fie învățătoare, însă nu reușea să își învingă teama de a cînta. „Din cauza probei de aptitudini nu m-am înscris acolo, dar pînă la urmă, chestia cu cîntatul nu a fost cine știe ce. Sînt lucruri mult mai grele”, o spune Daniela, acum după doi ani de cînd deja profesează. De atunci, în fiecare zi de luni pînă vineri s-a trezit la ora 5 dimineața ca să ajungă în satul Slobozia pentru a-i învăța pe elevii de acolo cum să scrie și să citească.
Primele ore ale dimineții o găsesc în Școala Primară din Slobozia, o școală în care sute de familii își trimit copii rromi la ore ba pe la 8.00, ba pe la ora 9.00, în funcție de cum vrea fiecare și, de cele mai multe ori, fără caiete sau pixuri, după cum îmi povestește Daniela. Orarul îl face în funcție de cum vin elevii și, astfel, alege să pună la prima oră educația fizică sau educația artistică pentru ca să nu piardă ore de română sau matematică. Printre altele, îmi spune că acum un an, a avut cea mai groaznică zi și chiar a plecat acasă cu gîndul că a doua zi nu o să mai meargă la școală. „Mergeam de la școala centrală spre un alt corp de-al instituției și am fost încolțită de o grămadă de cîini, fiindcă curțile lor nu au garduri. Îmi era foarte frică, dar am avut noroc că a venit un bărbat dintr-o curte și a gonit cîinii. Am mers mai departe, ba pe ulițe, ba prin curțile oamenilor și cînd am ajuns în fața școlii am zărit un bărbat care avea un cuțit foarte mare în mînă. Am aflat abia după aceea că bărbatul avea probleme psihice”, îmi zice Daniela, în timp ce-și aduce pe față un zîmbet care șterge amintirile vechi.
Pentru prima dată, a reușit să facă o serbare cu copiii de la școala primară și le-a arătat și părinților că ea nu face diferențe între copii românilor și cei ai rromilor. „Era o paradă a rromilor. Erau așa de mîndri și chiar au venit mulți părinți, deși la ședințe nu vine niciunul, fiind familii cu mulți copii, mamele vin pe rînd la școală”, îmi explică Daniela. Aceasta stă de dimineață de la 7.00 la muncă și ajunge abia la 18.00 în Iași, iar seara, de cele mai multe ori, pregătește fișe pentru a doua zi și, cînd este nevoie, mai merge să cumpere caiete și pixuri, fiindcă părinții copiilor refuză să aducă bani pentru manuale. „Cînd mi-am dat examenul de titularizare, speram să găsesc un post în Pașcani, de unde sînt eu, dar am nimerit în Slobozia. Cînd am venit, acum doi ani, pe timp de vară, în sat, autobuzul m-a lăsat într-un cîmp și eu nu cunoșteam nimic acolo”, îmi spune Daniela. Acum, se gîndește să plece, iar anul viitor, în martie, speră să se mute la o altă școală și poate va găsi elevi pentru care temele sînt obligatorii și nu doar vorbe uitate odată cu momentul în care aruncă ghiozdanul în spatele patului.
Adaugă un comentariu