Geometria se învață la înălțime
1001 de chipuri 27 mai 2013 Niciun comentariu la Geometria se învață la înălțime 1Am crezut că am învățat să fac un „1080 Barspin” doar uitîndu-mă la Ștefan cum încearcă să îmi explice, folosindu-și bicicleta sa albastră BMX. „Asta înseamnă 360 de grade. Pentru trick-ul acesta te rotești în aer 1080 de grade și învîrți și ghidonul. Un tip din America a dat, de curînd, pentru prima dată un 1080 Barspin”, îmi spune, în timp ce îmi imaginez, așezată pe-o bancă, cum ar fi să sar de pe o rampă, să mă rotesc în aer și să aterizez pe pămînt cu toate oasele la locul lor. Are 18 ani, însă de patru ani, de cînd și-a luat pentru prima dată o bicicletă Mountain Bike special pentru a învăța cum să-i reușească un „Tailwhip” sau „Decade”, vînătăile și juliturile au venit la pachet cu trick-urile. „Tot timpul ești zgîriat, lovit, ai pantalonii rupți. Niciodată nu-ți iese un trick din prima. Uite, astea-s picioare de biker”, și îmi face semn să mă uit către Denis, prietenul său pe care l-am întîlnit la skatepark-ul din Copou. Pe rampe, cîțiva băieți își fac încălzirea, unii dintre ei terminînd deja prima rundă de căzături.
Cînd nu sînt acolo, merg la Cub sau la Hala Centrală. S-au obișnuit polițiștii cu ei și nu-i mai alungă de fiecare dată, în schimb îi mai opresc uneori cînd coboară Copoul pe șosea. Atunci își folosesc adidașii pe post de frîne, căci BMX-urile lor nu cunosc cuvîntul stop. La sfîrșit de săptămînă, însă, „skatepark-ul se transformă în Kidsland. Vin foarte mulți copii mici și se dau pe rampe de parcă ar fi tobogane”, îmi zice Ștefan, înclinîndu-și capul către o doamnă lîngă care un țînc încearcă să îi cuprindă cu privirea pe toți bicicliștii. Femeia tresare cînd pe platforma de lîngă ea apare pe neașteptate Vlad, „tatăl lor”. Al lor, adică al bikerilor din Iași, căci Ștefan îmi dă de înțeles că tînărul cocoțat pe rampă este cel mai priceput dintre ei. De acolo îi privește cum joacă „Bike”. Regulile sînt simple, căci tot ce trebuie să faci este să-ți iasă trick-ul propus de celălalt jucător.
Dependența de sărituri
Băieții își iau medicamentul pe două roți în doze zilnice. Mai rare acum pentru Ștefan, care dă la schimb BMX-ul cu pregătirea pentru examene și pentru concursul de admitere la Facultatea de Arhitectură la care se visează student. „Dar chiar și dacă ies o jumătate de oră sînt mulțumit. De obicei, dacă cineva s-a dat mai bine de-un an cu un BMX și îi place, nu prea are cum să se lase. Doar dacă are probleme de sănătate sau i s-a stricat bicicleta și nu își mai poate lua alta”. Căci nu contează numai prețul, „trebuie să știi cum să sari, să trîntești, să amortizezi. Trebuie să ai grijă de ea.”
La fel cum trebuie să ai grijă și de tine și să înveți să îți anticipezi căzăturile. Să ai acel „reflex”, cum îl numește Ștefan, pentru ca din două lovituri să ți-o alegi pe cea mai ușoară. Și-mi explică la ce se referă povestindu-mi cum era cît pe ce să se rostogolească pe Copou cu tot cu bicicletă. „Coboram pe-o roată și, la un moment dat, am întors puțin capul spre un prieten. Atunci am simțit că mă duc pe spate. Am sărit și am aruncat BMX-ul, altfel cădeam. Bicicleta a luat-o singură la vale, bine că n-a ajuns pe stradă”. Pînă acum nu s-a rănit într-atît de grav încît medicii să îi pună sechestru pe BMX. Reflexe are, acum mai trebuie doar să adauge cîteva grade în plus la următorul „Barspin”.
Adaugă un comentariu