Idoli de acoperit temele
1001 de chipuri 26 octombrie 2009 Niciun comentariu la Idoli de acoperit temele 1Posterele au început să-i invadeze casa cînd Adi avea 12 ani. Îmi spune că de vină a fost „anturajul”, dar în ochii lui se citește mult mai mult. Cînd nu mai încăpeau în camera lui, afișele cu rockeri machiați strident și îmbrăcați în piele au început să se strecoare pe sub ușă, pînă pe partea exterioară.
De data asta părinții i-au tăiat-o scurt: „nu te reprezintă!”, și posterele au trebuit să se retragă cuminți pe ușile interioare ale dulapului sau între paginile caietelor de școală. Acolo au dat de privirea cruntă a profesorilor, care-l asigurau că pasiunile de acest fel sînt efemere și că nu-i frumos pentru un băiat deștept și cuminte ca el să aibă drept idoli niște drogați. El continua să înregistreze frenetic casete cu aceleași melodii: una pentru acasă, una pentru mașină și una pentru cadourile pe care le făcea prietenilor, molipsiți și ei de grunge, de curînd. De la prieteni, de la neprieteni, de prin magazine, a adunat în scurt timp o discografie uimitoare, cu tot ce se putea asculta în materie de rock, din care, nu mai puțin de 100 GB de melodii pe care să le asculte permanent.
A rămas doar Nirvana
Cu timpul, formațiile lui Adi au dispărut din lista preferințelor, de parcă ar fi părăsit o scenă cu un singur spectator care nu aplaudă după reprezentație. Dintre toți, inima nu l-a lăsat să renunțe la Nirvana. Adi a crescut, a plecat de-acasă cu tot cu postere și discuri, dar nu a renunțat nici o clipă la Kurt Cobain, solistul formației. „Am și părul ca el, dacă observi”. Stăm întinși pe niște fotolii în formă de pară, la subsolul unui club înghesuit pe ulițele Iașului. „Mi-ar plăcea să organizez o seară aici: «Tribute to Nirvana», cred că lui Kurt i-ar place”. Acum trei ani, i-a spus cineva că tocmai fusese la un concert cu Nirvana, a fost cea mai hazlie, dar și cea mai dureroasă glumă pe care o auzise vreodată. Îmi îmi arată un caiet din clasa a opta, cu un poster cu Kurt Cobain pe post de învelitoare, apoi scoate un carnet în care are notate citate de-ale lui Kurt, din scrisoarea de adio adresată prietenului său imaginar. „Mai bine să arzi ca un foc de paie decît să mocnești pîna te stingi”, închide carnetul și mă privește timp de un minut, ca să se asigure că am pătruns cu adevărat în sensul frazei. Adi poartă pantaloni de piele și bocanci, are părul pînă la umeri și ochii verzi. A terminat o facultate și vrea să călătorească toată viața. Zice că nu îi pasă de nimic și că piesa lui preferată este „The Man Who Sold the World” (n.r.: Omul care a vîndut lumea).
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu