Imaginile, gusturile și sunetele lumii, într-un pahar
1001 de chipuri 5 aprilie 2015 Niciun comentariu la Imaginile, gusturile și sunetele lumii, într-un pahar 42
Lumina palidă a studioului din Copou a celor de la TVR Iași se joacă parcă nestingherit pe scăfîrlia lucioasă a lui Adriano, în timp ce acesta răspunde fără ezitare cînd îl întreb ce i-a plăcut mai mult în această aventură. „În primul rînd mi-au plăcut oamenii. Ei sînt cei mai importanți, căci fără oameni, un oraș nu poate exista”. Deși se află pentru prima oară în România, acesta a găsit Iașul ca un oraș romantic, cu locuitori sensibili și emoționali, „exact ca portughezii”.
Zece zile n-or fi mult, însă Adriano Baía Nazareth, venit să descopere capitala Moldovei prin propria lentilă, îmi spune cu mîndrie că a format deja legături puternice aici și că unele cuvinte pe care le-a auzit mergînd pe urmele lui Eminescu le știa deja de pe străzile din Porto, acolo unde regizorul locuiește. Despre orașul celor șapte coline, bărbatul recunoaște gesticulînd din mîini a nevinovăție că nu a reușit să găsească pe Internet prea multe informații în engleză însă a avut noroc că știa o ieșeancă stabilită în Portugalia. Aceasta din urmă l-a „avertizat” că s-ar putea să-i placă „iar acum abia aștept să mă întorc și să-i spun că a avut dreptate”.
Un pahar de vin la Polul Nord
Cît despre momentul în care s-a apucat de realizat documentare, Adriano nu-și amintește foarte multe detalii, însă motivația care l-a condus atunci pe drumul camerei de filmat este la fel de puternică și astăzi. „Documentarul este un punct de vedere foarte personal, iar eu încerc să obțin ceva de genul acesta. Respect oamenii și locurile, dar vreau să împărtășesc ceva din viziunea mea și nu a celorlalți.”Astfel, bărbatul a ajuns să călătorească prin întreaga lume, realizînd pentru Radio e Televisão de Portugal peste o sută de ediții ale emisiunii „Gostos e Sabores” (Gusturi și arome). Poate că de aceea regizorul este nelipsit de inspirație explicîndu-mi frenetic tot felul de cadre, întrucît și-o găsește în „imagini, sunete și gusturi”.
Dacă s-ar gîndi la toate locurile pe care le-a vizitat vînînd arome îmbietoare, portughezul n-ar putea să aleagă unul preferat. Are însă numeroase amintiri puternice care-l fac să tresară de fiecare dată cînd le parcurge. Una dintre acestea este scena de la Polul Nord, cînd lucra la un material despre peștele cod, iar „niciuna dintre zile nu era la fel cu cea precedentă”. Acolo, l-a impresionat contrastul între albastrul cerului, puritatea gheții și întunecimea mării însă acestea nu se compară cu momentul în care a pornit camera. „Eram pe o barcă mică cu echipa și la un moment dat am oprit motorul și am stat în liniște. Liniște, pentru că aceasta era incredibilă. Nu exista niciun sunet, niciun copac care să vîjîiască, nimic.”
O altă pasiune pe care regizorul a descoperit-o în călătoriile sale este cea pentru vin. Și chiar dacă puține sînt acelea care pot concura cu soiurile din Porto, Adriano recunoaște îmbujorat că a încercat și de la noi cîteva, pentru că întotdeauna îi place să guste și ceva diferit. „Am stat într-o mănăstire din apropierea orașului (n.red.: Cetățuia), iar călugării de acolo erau foarte simpatici. Vinul lor era deosebit; chiar aveți niște vinuri bune”.
Și chiar dacă-i doar la un pahar, portughezul e de acord că comunicarea este o artă în sine, acesta fiind doctor în acest domeniu precum și cercetător al producțiilor TV și noile media la Universitatea din Porto. În ce privește eternul clișeu că „o poză face cît o mie de cuvinte”, regizorul nu vrea să dea un verdict. Acesta e de părere că atît imaginile cît și filmele pot să transmită o mulțime de cuvinte, însă e posibil și să nu transmită nimic. „E ca și cu cuvintele. Cîteodată auzim oameni care vorbesc și vorbesc și nu se mai opresc, pentru ca la sfîrșit să te întrebi – am înțeles ceva? N-ai înțeles. Apoi, sînt alți oameni care cu două – trei cuvinte spun o groază de lucruri. La fel e și cu imaginile. Sînt poze care transmit sentimente și interpretări puternice, iar altele care nu transmit nimic”.
Adaugă un comentariu