Lecția acurelelor predată la Ateneu
1001 de chipuri 22 octombrie 2014 Niciun comentariu la Lecția acurelelor predată la Ateneu 28
Clădirea gri și monotonă de la Moldoconstruct are o inimă colorată și sinceră. Într-o cameră de la etajul al doilea, Mihaela Pavelescu a îmblînzit albul pereților cu picturile ei. Este din Botoșani, dar a urmat calea trasată de pensule și a venit la Iași unde a terminat cursurile Universității de Arte. Din cîte știe, nimeni din familia ei nu a avut înclinații artistice, tatăl ei lucrează în armată, iar mama jonglează cu cifrele. Sclipirea artei s-a aprins în ea încă din clasa a V-a, cînd pentru un concurs de desen a pictat un fragment dintr-o poveste. „Am primit un premiu important la acel concurs, nu îmi amintesc exact locul pe care l-am obținut, dar laudele primite m-au făcut să continui, să vreau să pictez și mai mult, mai bine și în diferite feluri”, spune femeia etalîndu-și galant gropița din partea dreaptă a obrazului.
Jocuri în culori
Și-a îmbinat pasiunea cu dorința de a-i învăța pe alții. În noiembrie se împlinesc doi ani de cînd predă cursuri de pictură la Ateneu. A primit oferta de a colabora cu instituția ca pe o provocare. Știe cît de important este un pedagog în viața cuiva și ce amprente poate lăsa. Deși lucrează atît cu copii cît și cu adulți, mărturisește că preferă copiii, deoarece învăță din sinceritatea lor. Pînă acum, toți cei care au venit la Mihaela au avut talentul cu ei și dorința de a învăța. „Nu vreau să fac mari artiști din copii, nu le dau teme complicate, nu doresc să le schimb drumul să devină mari pictori. Dar pictura asta ajută la memorie, la concetrare”. Iar micile creații artistice ori le iau părinții acasă, ori rămîn expuse pe holurile Ateneului. Lucrează cu aproximativ opt copii la o ședință, iar cei mai mulți înscriși au fost anul trecut, 15 elevi.
În interior
Mihaela administrează site-ul Art Studio Creative Decor. „Am deschis acest site pentru că vreau să fac consultanță cromatică cu pliere pe temperamentul clientului. Să promovez ideea de design interior standard, creativ în care culoarea și forma să fie punctele principale”. Se face mai comodă pe canapeaua micuță, verzuie și soarbe încet cafeaua. Îmi spune despre culori că oferă soluții, că nu sînt banale și nici limitate. Există o psihologie a lor care ne influențeză psihic și emoțional, există o corectitudine a poziționării unei culori, și că fiecărui temperament îi corespunde una anume.
Îi place să picteze pe orice fel de suport, dar recunoaște că nu ar picta pe piele decît de amuzament, dar în niciun caz nu ar dori să lase urme permanente. Cu o voce suavă, dar hotărîtă spune că dacă sîntem sinceri în ceea ce facem, cu siguranță vom reuși să realizăm ceea ce ne propunem. A crezut în forțele proprii, și și-a astupat urechile de fiecare dată cînd cineva vorbea împotriva pasiunii ei.
Chiar dacă mulți îi spuneau că nu va ajunge decît o profesoară de desen, a luat pensula sabie, pînza drept scut și s-a aruncat în luptă de partea culorilor.
Adaugă un comentariu