Matematica, o jucărie a copilăriei
1001 de chipuri 13 martie 2016 Niciun comentariu la Matematica, o jucărie a copilăriei 41Facultatea de Informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost singura opțiune a lui Ciprian Băetu în momentul în care a depus dosarul pentru admitere la facultate. Alegerea nu a fost întîmplătoare deoarece tînărul este pasionat de științele exacte încă de cînd era mic. Își amintește cum încă din clasele primare a prins gustul competițiilor, iar în clasa a V-a a obținut premiul întîi la un concurs care s-a ținut la Botoșani. De atunci n-a mai lipsit de la olimpiada de matematică pînă-n anii de liceu. În clasa a XI-a a obținut locul I la olimpiada județeană la fizică și locul II la matematică. „Eram foarte aproape de argint, îmi mai trebuia jumătate de punct să iau argintul, dar am luat bronzul. E mai bine decît să nu iei nimic”, adaugă acesta.
Pasiune moștenită din familie
Explicația pentru această pasiune este cît se poate de simplă. Jucăriile din copilăria lui Ciprian au fost cărțile de matematică, întrucît tatăl său este profesor de matematică în Botoșani, iar fratele lui este absolvent al Facultății de Informatică. „Cred că e din familie, dar nu e doar atît, mie chiar îmi place matematica. Cred că este și o chestiune interioară, nu ține doar de profesia membrilor familiei”, spune tînărul despre ceea ce îi ocupă majoritatea timpului.
Student în anul al II-lea, tînărul s-a întors recent cu medalia de bronz de la olimpiada de matematică SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students), care a avut loc în Protaras, Cipru. De fapt, aceasta este a doua medalie de argint pe care tînărul informatician a obținut-o în urma participării la această competiție, deoarece, la ediția de anul trecut, Ciprian a obținut medalia de argint.
Acesta spune că în liceu și-a dat seama că matematica este baza în viață. „Am observat că dacă ai gîndirea matematică poți să o dezvolți foarte ușor și pe cealaltă, adică dacă tu ești învățat să îți demonstrezi foarte riguros niște concepte, nu e nicio problemă în domeniul informaticii”, îmi explică acesta gesticulînd cu ambele mîini.
Tînărul este convins că informatica îi este pe plac, deoarece are la bază principii matematice și este un domeniu al viitorului. Pentru că toate gravitează în jurul matematicii, nu a abandonat studiul ei, iar pe mai departe își dorește să poată împărtăși din cunoștințele sale generațiilor viitoare într-o sală a universității.
Adaugă un comentariu