Meșterul Manole din Țara Dragonului
1001 de chipuri 21 martie 2011 Niciun comentariu la Meșterul Manole din Țara Dragonului 1Jiang Si Dong meșterește atent la o pavea pe care o va înghesui apoi între altele, ca un puzzle imens. Într-o mînă ține o spatulă cu adeziv, iar în cealaltă, paveaua sacrificată. Ceilalți muncitori chinezi roiesc în jurul lui sau lipesc alte bucăți de piatră pe suprafața de teren din fața unui bloc nefinisat. Totul într-o disciplină care, pentru ei, nu iese din tipare. Zhang Lei, translatorul grupului de 17 chinezi angajați muncitori pe șantierul Palas, a mai lucrat și în Singapore, dar acolo, spune el, oamenii nu erau atît de prietenoși. Apoi, nu avea în față, în fiecare zi, priveliștea oferită de Palatul Culturii. „Îmi place arhitectura, este diferită față de ce avem noi”, și ochii i se transformă în două liniuțe. Cu părinții rămași în orașul Hu Nan vorbește o dată pe săptămînă, pe Internet, în timp ce, o dată pe lună, joacă fotbal pe un teren împotriva echipei formate din muncitori români.
Așa au găsit limbă comună cu ceilalți angajați. Marius, de exemplu, muncitor necalificat din Cîrneci, îi mai ajută la pregătirea plăcilor de marmură. „Vorbim cîte puțin și în chineză”, rîde. De fapt, mai mult se înțeleg prin semne și prin intermediul translatorului. De obicei, bărbatul în salopetă albastră și cască galbenă, aranjează scînduri, face curățenie, colectează materialele care nu mai sînt folosite pe șantierul care se întinde pe 12 hectare din spatele și partea laterală a Palatului Culturii. Cînd se deschide cerul la culoare, dimineața, își împachetează sandvișurile sau borcanele cu borș în hîrtie de ziar și urcă într-un microbuz spre Iași. Nu uită niciodată să își sărute cei doi băieței, de o lună și patru ani, pentru care a muncit prin Italia, pe alte șantiere. În pauza de masă, mănîncă pe unde apucă, în camera pe post de garderobă sau așezat pe un bloc de b.c.a.
Bărbații care nasc un oraș
Un alt bărbat cu o cască pe cap se apropie de Marius și îl întreabă de o oarecare bandă adezivă roșie. Nu se știe pe unde e, probabil la chinezii aplecați ca niște mogîldețe de peste drum. De fapt, șantierul Palas e o alcătuire de alte terenuri mai mici pe care se nasc, sub ochii mei, un mall „de două ori mai mare decît cel din campusul Tudor Vladimirescu”, o parcare cu cinci niveluri sub pămînt, un bloc locativ, o străduță cu magazine și un parc cu iarbă verde, copaci viguroși și flori din Grădina Botanică.
Deocamdată, din parcarea cu cinci niveluri este dat spre utilizare unul singur, nivelul zero. Aici găsim mașini parcate, pereți albi, camere de supraveghere video și difuzoare din care se aude „Mercy” a lui Duffy. Jos, la etajul minus cinci, pereții sînt încă alcătuiți din stîlpi și grinzi, umpluți cu blocuri de b.c.a. E umezeală, frig și cenușiu. Numai siluetele muncitorilor, care se mișcă de colo-colo cu cîte o scîndură imensă pe umeri sau cu o țeavă portocalie, colorează locul. De pe viitorul acoperiș al mall-ului însă, șantierul arată ca un furnicar guvernat de macaralele cu brațe de fier albastru. La baza mașinăriei ăsteia imense, bărbații zămislesc un mic oraș în care, peste un an, nu vor mai mînca cartofi dintr-un borcan, ci își vor duce familia într-un restaurant select.
Lina VDOVÎI
Adaugă un comentariu