Nesiguranța de peste Prut
1001 de chipuri 14 decembrie 2015 Niciun comentariu la Nesiguranța de peste Prut 15
Ochii Carmeliei sînt veseli și au culoarea murelor, dar atunci cînd vorbește despre casă, o umbră se așterne peste ei, iar privirea i se întunecă și se întristează. A plecat din Cernăuți cu gînduri mărețe să facă medicina la Iași, dar nimeni nu o poate face să uite că acasă încă este război. „Faptul că eu sînt acum aici are o mare legătură cu ceea ce se întîmplă în Ucraina. Dacă nu izbucnea acest război probabil că făceam facultatea acolo nu aici”, povestește frămîntîndu-și degetele, dar fericită că nu a trebuit să rămînă acolo. A vrut să calce pe urmele mamei sale care este microbiolog la Cernăuți și a dorit cu ardoare să facă medicina deși a terminat un profil umanist.
Studentă deja în anul doi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF), Carmelia îmi povestește că primul an de facultate a fost un chin. Nu se putea adapta, iar dorul de casă și îngrijorarea pentru familia ei se apăsau pe suflet ca un sac plin de bolovani. Ura zilele cînd trebuia să își lase părinții și sora și să vină în Iași. „M-am gîndit de multe ori să renunț, dar mama mereu a pus problema ce voi face dacă aici se închid toate școliile și facultățile. Se gîndea mereu că nu voi avea un viitor dacă mă întorc de tot acasă și mereu mă încuraja și îmi spunea să mai rămîn o lună și încă una și acum sînt în anul doi”.
Carmelia îmi povestește de zilele cînd încă nu a apucase calea studenției și împreună cu familia ei urmăreau filmările live din Donețk. „Aveam prieteni acolo și rude și în fiecare zi mă rugam să fie bine și să nu pățească ceva. Vedeam tineri ca mine la proteste și îmi stătea inima în loc cînd mai auzeam că a mai murit unul”, îmi spune aceasta înghițind în sec.
Nu înțelege nici acum cauzele și motivele acestui război, dar pentru ea un lucru este cert: că totul se întîmplă parcă prea repede.
Ar vrea să dea timpul înapoi, să fie din nou în sînul familiei, iar țara ei să fie întregită, dar nu se poate, iar acest lucru o întristează. Își pune podul palmei peste fruntea plină de griji apoi o trece cu un gest prin părul castaniu și continuă să îmi povestească. Și-ar dori să apuce calea psihiatriei să trateze boliile minții și ale sufletului deoarece pe acestea le consideră cele mai grave. „Acesta este doar un gînd, dar mi-ar plăcea să fiu voluntar acolo pe front, să îngrijesc și să hrănesc răniții. Acasă se organizează diferite evenimente de strîngeri de fonduri pentru cei care au nevoie de diferite lucruri și se află chiar în interiorul focarului de război”, îmi relatează aceasta.
Viitorul Carmeliei se conturează deja în Iași, iar la nevoie, dacă lucrurile se înrăutățesc, toată familia se va muta aici susținînd-o să-și continue studiile în medicină. „Doresc cu ardoare să îi fac mîndri și să le arăt că munca și grija lor nu au fost niciodată în zadar. Chiar dacă acasă e război, ei sînt liniștiți pentru că mă știu în siguranță”.
Adaugă un comentariu