O floare crescută între orașe
1001 de chipuri 14 aprilie 2014 Niciun comentariu la O floare crescută între orașe 49În bucătăria de la etajul al treilea din căminul studențesc C8 miroase apetisant. Elisabeta Popa își gătește o porție de ficăței, fiindcă ei nu are cine să îi trimită pachet. Este studentă la Facultatea de Jurnalism în primul an. A dorit să meargă la Facultatea de Filosofie ale cărei cursuri le-a și urmat, dar doar pentru un an. „Am renunțat pentru că nu era de viitor, dar acum regret”, spune tînăra cu ochi albaștri. Îi place jurnalismul pentru că, pe lîngă povestea ei, mai poate afla altele în oamenii din jurul său. Nu se mulțumește cu ce se ocupă, dar nu are de ales. Firma de sondaje la care lucrează acum „Daedalus”, are un program care îi permite să ajungă și la cursuri. Indiferent de cît de mult sau puțin a lucrat la ei, nu a cîștigat niciodată mai mult de 300 lei.
„Am întîlnit îngeri pe pămînt”
„Am lucrat ca ospătar, ca babysitter. Lucram și cînd eram acasă, în Galați, pentru că medicamentele mamei costau 500 de lei, iar pensia ei de boală era 700 de lei. Oricum, ăia erau toți banii noștri. Avea un cocktail de boli, nu putea munci”, povestește fata. Toți cei opt copii trăiau dintr-o alocație mică și o pensie de boală. Își plimbă tăcută privirea pe pereții din bucătărie și apoi se uită pe fereastră de parcă ar vrea să zboare. În 2012, cînd tînăra avea de dat examenul de bacalaureat, mama ei a murit. Avea insuficiență ventriculară stîngă, iar trupul ei nu a rezistat operației. Pentru că banii erau puțini, lucra pe unde avea ocazia, iar la școală ajungea cînd era liberă.
„Știi, am întîlnit îngeri pe pămînt”. Un surîs pare că ascunde un secret știut numai de ea. Îngerii ei sînt oamenii care au ajutat-o atît în momentele grele, cît și în fiecare zi a vieții. Prieteni de-ai familiei îi mai trimit mîncare, iar preoții de la biserica Sfinții Trei Ierarhi din Galați o ajută cînd au ocazia. „Eu și Alex, fratele meu mai mic, avem o tradiție de sărbători. Mergem și îi colindăm pe toți cei care ne-au fost alături”, iar zîmbetul i se lărgește.
Sufletul ei se împarte între două orașe. Iașul reprezintă puterea ei de a merge mai departe, dorința de a avea o viață mai bună. Galați este acasă, acolo unde o știe aproape toată lumea. Aici nu cunoaște multe persoane, dar nici nu ar dori asta. „Dacă află povestea mea, oamenii tind să mă ajute din milă. Asta e absurd, nu am nevoie de mila nimănui”, iar vocea blîndă care pomenea de ființe divine, devine mai hotărîtă, aproape luptătoare.
Tatăl ei este plecat în Italia unde lucrează ca mecanic. Le trimite bani celor trei copii pe care îi mai are în țară, dar puțini și la o distanță mare de timp. Vorbește despre el cu o oarecare răceală în glas. În Iași mai are doi frați, unul mai mare, care a terminat facultatea și unul la liceu. „Îmi aduc aminte că ploua și eu am fost pe jos, din Copou pînă în Tudor, ca să împrumut trei lei pentru o cutie de pate. Eram lihnită de foame și nu aveam de la cine împrumuta bani”, povestește Elisabeta. Acum se amuză de acele momente și nu îi vine să creadă că îi merge puțin mai bine. Suficient de bine încît să împartă fraților ei, pe lîngă pensia de urmaș de 300 de lei, și un buchet de zîmbete de încurajare.
Adaugă un comentariu