Pacea din sărbătorile armene
1001 de chipuri 10 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Pacea din sărbătorile armene 72„Sireli hayer shnorhavorum em dzer Amanora yev Surp Dzanunta!” (n.r. La mulţi ani şi naştere sfîntă!) asta este ceea ce își urează armenii de pretudindeni în data de 6 ianuarie, zi în care aceștia sărbătoresc Nașterea Domnului. Cel puțin așa îmi povestește Ștefana, care este coordonator educațional pe proiecte culturale al Uniunii Armenilor din România Sucursala Iași și provine dintr-o familie mixtă, ca majoritatea armenilor din România.
„De multe ori, pentru că sărbătoarea Crăciunului are loc după Anul Nou, se face confuzia că armenii sărbătoresc pe rit vechi, dar este de menționat că noi folosim calendarul Gregorian și nu pe cel Iulian”, îmi povestește Ștefana. „Noi avem două sărbători în aceeași zi, pentru că Mîntuitorul s-a născut și botezat în aceeași zi. În timp ce lipovenii și basarabenii celebrează pe 7 Crăciunul și Boboteaza pe 19”, continuă aceasta să explice tradițiile din cultura armeană pe care la respectă familia sa.
Bucatele armenilor de pe masa de Crăciun sînt diverse și fiecare simbolizează cîte ceva. Fie că e vorba despre noroc, sănătate sau belșug, de pe masă nu trebuie să lipsească migdalele, caisele, fructele uscate, rodia, fructul care crește pe muntele Ararat și nici alunele. Gospodinele pregătesc cu o zi înainte tolma, un fel de sarmale în foi de viță, anuș abur, mîncăre făcută din pilaf și condimentată după gust.
Dulciurile sînt și ele nelipsite, iar sugiukul (n.r. nuci caramelizate) și pistilul (n.r. dulce făcut din zeamă de struguri) aduc bucurie copiiilor armeni. De la orice sărbătoare nu lipseaște gata/kata, prăjitură tradițional armenească făcută cu lapte sau miere pe care se desenează diferite figuri de animale și păsări și care adesea redau imaginea unei biserici. În pîine se pune o monedă, după ce se coace se împarte în mod egal tuturor membrilor familiei, iar norocosul care o găsește o să aibă belșug tot anul.
Ștefana îmi povestește că bradul nu este o tradiție veche, dar a fost preluată și de armeni „ramura verde se spune că aduce mult noroc”. În multe locuri, pomul este adus la biserică și sfințit, iar mai apoi se aduce acasă.
Stăpînul casei îl fixează pe o sfoară și membrii familiei îl împletesc cu cîte o suviță din părul lor. „În noaptea de Crăciun noi mergem la biserică, cîntăm colinde și ne rugăm. De la genocidul din 1915 în care au fost masacrați, iar cei ce au supraviețuit au fugit, armenii au rămas cu această pată neagră în trecutul lor și nu își doresc de Crăciun decît pace și liniște”, îmi spune Ștefana.
După slujba tradițională, toată comunitatea armenilor se întrunește pentru a lua masa împreună, se aprind lumînări aduse de la biserică, iar a doua zi toți își urează „Să ai lumină în suflet!”
Adaugă un comentariu