Personaj cu dublu rol
1001 de chipuri 27 martie 2018 Niciun comentariu la Personaj cu dublu rol 30
„Poți să ne înveți balet, Roxi”, șușotește un grup de fetițe de vreo zece ani, în timp ce așteaptă să înceapă ora de teatru. Profesoara Ana Hegyi mișună între holul de la intrare și sala în care vor repeta astăzi, iar din cînd în cînd mai deschide ușa și mai strecoară cîte unu-doi copii rătăciți înăuntru. A ajuns la Palatul Copiilor în urmă cu zece ani, iar de atunci trece prin Copou de cîteva ori pe săptămînă pentru a-i învăța pe cei mici să se cunoască pe ei înșiși și să scape de emoții. „Unii copii sînt talentați, au har, dar sînt și copii care vin aici pentru a-și învinge timiditatea și pentru a se cunoaște”, povestește Ana, în timp ce aruncă o privire prin sală să vadă cine lipsește astăzi. Are o voce caldă și e răbdătoare, iar asta a ajutat-o să se apropie de elevii săi și să-i facă să iubească teatrul. Cel mai vechi student al său vine la orele sale încă din 2009, de cînd a început ea să predea la Palatul Copiilor. Avea doar patru ani cînd l-a cunoscut, iar acum face parte din trupa de avansați, „So trupa”, cu care participă la spectacole și în străinătate, întorcîndu-se acasă cu premii care-i motivează să-și dorească să joace și mai multe roluri.
Ana a început să facă teatru pe la patru-cinci ani, pentru a nu mai fi introvertită, cu toate că recunoaște că și acum stă ascunsă, undeva înăuntrul ei, o bucățică de timiditate. La început a vrut să se facă balerină, urmînd și cursuri de balet, iar apoi și-a spus că i-ar șade bine medic veterinar. „Pînă m-a mușcat un cîine și n-am mai vrut”, povestește amuzată Ana, în timp ce-și așază cu mîna dreaptă eșarfa care stă ascunsă sub geacă. A terminat teatrul la Iași și deși i s-a oferit posibilitatea să lucreze într-o instituție de profil, a ales să devină cadru didactic și să-i învețe pe cei mici cum să se joace cu personajele. Nu vine niciodată la cursuri cu un scenariu în forma lui inițială, ci îl rescrie, îl adaptează pentru copiii din grupă, astfel încît cei mici să facă teatru de plăcere. „Sînt unii care-și dau seama că nu vor să facă asta, însă iau de aici lucruri care le folosesc mai tîrziu”, mărturisește Ana zîmbind, iar apoi mai aruncă o privire către copiii care aleargă desculți prin sala de repetiții. Cei mici mișună dintr-o parte în alta a sălii și îți poți da seama că, înainte de colegi, sînt prieteni, iar dacă profesoara de teatru încearcă să le zică ceva, toate zumzetele încetează imediat.
„Dar v-ați făcut încălzirea?”, le răspunde Roxi, o adolescentă cu doar cîțiva ani mai mare decît colegele ei, care încearcă să le țină ocupate pe fete pînă vor începe să-și repete rolurile. La Palatul Copiilor, cursurile de teatru nu sînt doar o rutină, Ana încercînd să-i învețe pe cei mici să lucreze ca o echipă. Împreună fac costumele, lucrează la decor și, din cînd în cînd, prichindeii vin cu idei pentru gestica și mimica personajelor, chiar dacă abia învață tabla înmulțirii. De mai bine de un an, profesoara de teatru se împarte între Copou și Tătărași, unde repetă cu colegii ei, actori ai Ateneului din Iași, scenarii și încearcă să înțeleagă filosofia fiecărui personaj.
Cel mai mult îi place să joace în spectacole pentru copii și încearcă și nu ratează niciun rol pe care l-ar putea juca în fața unor spectatori mult mai sinceri decît adulții. Ana, însă, nu simte cea mai mare bucurie atunci cînd primește aplauze după spectacole, ci atunci cînd vin la ea copii și-i zic că vor să se facă și ei profesori de teatru.
Adaugă un comentariu