Personal, prefer călătorii care dorm
1001 de chipuri 12 mai 2014 Niciun comentariu la Personal, prefer călătorii care dorm 13La etaj, pe partea dreapta, locul de la geam e al meu. Roxana, Iuliana, Andreea, Bogdan sau Răzvan mai știu că scaunul meu trebuie să fie neapărat în sensul de mers, pentru că altfel o să mă panichez că ajung la Vaslui în loc să cobor la Pașcani, sau că mă duc la Suceava, deși am bilet pentru Iași. Vinerea, cînd merg acasă, este imposibil să nu mă întîlnesc cu unul dintre ei pentru că în cele două vagoane sînt numai o sută de locuri la etaj, iar noi toți preferăm să ne hlizim la înălțime. Noi, plus alte cîteva sute de muncitori, elevi, studenți și cerșetori care la ora patru după-amiaza își încheie programul de lucru în oraș și se întorc acasă, în satele de lîngă Iași.
„Ia și întinde aici în muștar parizerul. Sau poate vrei o ceapă?”, spune tare Lămâița, mai întîi soțului, apoi băiatului, pe urmă nepotului și după prietenelor așezate pe locurile de vizavi. Țiganii, care or să coboare în vreo jumătate de ora în Budăi, mușcă toți din bucata rîncedă de carne la kilogram și rîd zgomotos de ce se mai aude în sat. Cutare a fost prins cu vecina în pat și atunci soțul încornorat i-a movat ochiul, altul a împrumutat de la Lică a lu’ Cană vreo 300 de Euro și a plecat miercurea trecută în Italia, la frații săi. Familia Lămâiței chicotește pe seama sătenilor din Budăi, dar și restul călătorilor zîmbește pe sub mustăți cînd aude cîte ceva trăsnit. Totuși, echipa de patru muncitori care fac interioare pentru o firmă de construcții din oraș este de neclintit de la șeptica. Se opresc numai cînd termină un rînd de joc și atunci scot de sub scaun un pahar de plastic de 250 de ml pe care îl umple ochi cu bere Bucegi. De patru ori, paharul trece din mînă în mînă și este dat peste cap. Pe urmă, bărbații revin la joc, își mai înjură șeful cînd își amintesc ce le-a făcut săptămîna trecută sau fluieră ca la stînă cînd trece pe coridon cîte o tinerică cu pantaloni mulați.
Fetele sînt luate la ochi și de un naș bătrîior care după ce compostează biletul mai trece de zece ori pe la ele ca să le întrebe dacă îl au. „L-ați compostat mai devreme”, spune Andreea, iar el continuă cu șicanele. „Nu-mi amintesc să vă fi controlat. Aș fi ținut minte ochii dumneavostră cu siguranță”, răspunde moșul, verificînd iar biletul și apoi strîmbîndu-și fața ca și cum ar cocheta pe ascuns cu colega mea. „Mai bine i-ar face moartea cu ochiul la hodorog”, își varsă nădăful studenta, pîndindu-l pînă în capătul vagonului, să vadă dacă nu cumva mai deranjează vreo domnișoară. Mai departe, însă, nașul nu are succes la tinerele și-l înhăță un bețiv pus pe scandal care mai că-l ia la pumni pentru că-i cere legitimația de călătorie. Dar trenul intră în Tîrgu Frumos, cetățeanul turmentat coboară și odată cu el întreg vagonul se eliberează de-o povară grea. Sus, rămîn doar studenții și elevii din zona Pașcaniului care s-au aciuat cu toții la etaj. De acolo, cei care au coborît se văd deodată, mici, mici, mici.
Adaugă un comentariu