Piloni pentru istorie
1001 de chipuri 28 martie 2011 Niciun comentariu la Piloni pentru istorie 7Au sunat ca niște vorbe vechi de 93 de ani, parcă rostite și atunci la Chișinău, cugete din inimă și pline de iubire frățească, asemenea unui fir de iarbă verde crescut primăvara, care să tragă pămîntul mai aproape de frații români. Unirea se face prin cultură și spirit. „România reîntregită ar trebui îmbinată cu România întărită în sfintele hotare” a spus preotul Merticariu, cel care a oficiat o slujbă de pomenire în memoria celor care în 1918 au votat Unirea Basarabiei cu Țara Românească.
La muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, în miezul zilei, s-au comemorat „93 de ani de la Unirea Basarabiei cu țara”. Au ținut alocuțiuni conf. univ. dr. Sergiu Musteață de la Chișinău, prof. univ. dr. doc. Gavril Istrate și de prof. univ. dr. Mandache Leocov din Iași. Pentru că literatura se împacă cu muzica, cobzarul Ion Popov și violonistul Vitalie Grib au cîntat publicului melodii de pe cele două plaiuri despărțite.
Înainte să vorbească, profesorul universitar Gavriil Istrate, a fost prezentat ca „unicul dintre noi care este mai în vîrstă ca Unirea”, iar la momentul oportun dumnealui a ținut să remarce că este mai mare și decît Armata Roșie. Profesorul și-a adus aminte istoria, așa cum a trăit-o. Și încă din 1930, cînd i-a cunoscut pe basarabeni prin venirea la studii în Iași a crezut în acest ideal, un ideal care să fie moment de glorie. A venit într-un oraș care a dat putere Basarabiei, spiritual și cultural, căci „cine n-a văzut Iașul nu cunoaște România decît parțial”.
Sub privirea poetului
Printre cărți și tablouri cu Mihai Eminescu și Ion Creangă s-a vorbit mult, mult și cu ardoare. Pentru că au fost nu numai cei care erau anunțați să cuvînteze ci și oameni din asociații basarabene din județele apropiate.
S-au spus lucruri mărețe și lucruri simple, „aceste momente nu se întîmplă arbitrar, se pregătesc în zeci de ani. Unirea a fost momentul de glorie al românilor basarabeni”, și s-a cerut încredere: „Vrem susținere mai mare tinerilor, de la cei cu experiență. În generația noastră se va putea vorbi de o unire, chiar dacă nu în forma de la 1918” a spus Dan Caranfil, președintele Asociației Tinerilor Basarabeni.
Ori s-a cerut unirea prin lucuri simple, precum scoaterea taxei pentru cetățenii moldoveni la intrarea în România sau convorbiri mai ieftine între cele două state la aceleași rețele mobile.
Georgel COSTIȚĂ
Adaugă un comentariu