Podoabe strînse cu cleștele
1001 de chipuri 12 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Podoabe strînse cu cleștele 5Andrei m-a învățat să fac gravuri, într-o după-amiază încălzită cu aburi de cafea și cu poveștile lui pictate. Întîi a desenat cu mîinile prin aer un întreg atelier plin de prese și cerneluri. Apoi mi-a ilustrat „Vrăjitorul din Oz”, cu-n zîmbet viu pe buze, în cuvinte simple, înmuiate în vopsele și-ntr-o nevinovăție copilăroasă a gîndurilor. Și pînă s-a dus prima jumătate din ceașca amăruie au trecut patru ani, vreme în care-a migălit zeci de bijuterii făcute din bucăți de vise scufundate în pastă ceramică și fimo.
Și-a așezat mai întîi bagajul pe-un scaun și setul de coli cu miros de tipografie pe masa alăturată. Nici prea tacticos, nici grăbit, fără să uite c-a lucrat la peisajele acelea o jumătate de zi. Nu pleca nicăieri, venea din atelier c-o geantă burdușită cu materiale, cu părul prins, animat de cîteva ceasuri de muncă. E student la „Arte”, a-nceput anul al II-lea de Grafică publicitară și-atunci cînd nu se umple de culori greu de spălat, construind o expoziție care să-i poarte numele, face bijuterii. „Nici nu știu cum să le spun, nu pot numi bijuterie ceva făcut din spumă polimerică și perle”, mi-a explicat modest, fără vreo pretenție de „artist neînțeles”.
Meșterul de povești
Era prin clasa a X-a cînd i-a venit în gînd să facă un cadou mai „altfel” și i-a ieșit din mîini un colier. Apoi a luat o cutie întreagă la școală „să-i arăt colegei de bancă și i-au plăcut foarte mult, așa că i-am dăruit și ei ceva. Și-a mai venit o colegă, și-ncă una”, pînă cînd Andrei s-a gîndit că n-ar fi rău să pună preț pe micile minuni colorate pe care le-mpletea, le înnoda și le răsucea acasă. Acum lucrează mai rar, dar e, spune el, cel mai relaxant lucru frumos pe care-l face. „Visez să urmez cursurile de bijuterie contemporană, în București, să fac totul ca la carte, cu metale prețioase. Ei lucrează cu aparatură serioasă, eu am folosit clești, am improvizat în general.” Materialele și le comanda pe Internet, pînă cînd, într-o vară, ajuns în vacanță în Italia a găsit „un magazin cu tot felul de pietre semi-prețioase, perle și cam doi ani de zile de acolo m-am aprovizionat”.
Acum aproape doi ani era student și la Nutriție și Dietetică, „și-mi propuneam să le fac în paralel. Mamă, ce copil!”. Amuzat de propriul avînt, Andrei și-a amintit și de tîrgurile de obiecte unicat la care începuse să meargă cînd ele erau puține la număr și „handmade” încă însemna cu adevărat „lucrat de mînă”. „Era simpatic să împarți cîteva vorbe cu ceilalți pasionați. Ultima dată cînd am fost, însă, astă-vară, a fost groaznic. Lumea preferă trandafirașul roz, ori eu nu mă pot exprima așa”, mi-a spus, însă fără mîhnire.
Cerceii, brățările, colierele și semnele lui de carte își au, însă, locul lor, organizate pe capitole, în albume Facebook care nu-i aduc cine știe ce profit. Dar la sfîrșit de săptămînă, cînd se așază la masa de lucru, el încă mai vede o podoabă și-o poveste în cîteva pietricele și-un fir de cupru.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu