Pogany, inima care bate prin lemn
1001 de chipuri 27 aprilie 2015 Niciun comentariu la Pogany, inima care bate prin lemn 265Ilinca, pe care oamenii o salută de obicei abia după ce-l alintă pe Pogany al ei, a plecat din Târgu Neamț și-acum e studentă în anul I la master, specializarea „Artele Spectacolului. În timp ce-mi zîmbește și-mi spune să mă așez lângă ea, își aranjează mînerele din lemn negru pe cap și face loc propriului chip printre firele care dau viață păpușii. La o primă vedere, Ilinca pare că s-a născut într-un teatru; că s-a dezlipit într-o zi dintr-un perete plin cu marionete și-a hotărît să-și înnoade zilele cu-ale realității noastre. N-a fost așa. „Am ajuns la secția asta din întîmplare. Eu voiam să dau la actorie, dar cînd mi s-a propus păpușăria, am fost curioasă, poate chiar intrigată”.
Cea mai grea parte din mînuirea păpușilor a fost despărțirea de ele. Cînd i s-a propus, în anul al III-lea, să participe la un festival, a refuzat să mai pună mîna pe vreo păpușă, pentru că se atașa de toate. Norocul era c-avea una acasă, numai a ei. Pe jumătate construit din anul I, Pogany a așteptat-o cuminte-n dulap, pînă cînd Ilinca a decis să-l finiseze. „I-am făcut singură mîinile și tălpile, după modelul alor mele. L-am mai modificat și între timp; știi cum e: crește un copil, crește și Pogany. Mie-mi place să spun așa: sarcina cu Pogany a durat trei ani și nașterea o lună. I-am ales numele ăsta pentru că admir ce a făcut Brâncuși și știu că trebuie să fac în așa fel încît arta lui să trăiască și prin mine”, îmi spune Ilinca în timp ce mîngâie creștetul păpușii.
De la facere la scoaterea în lume a lui Pogany, Ilinca n-a lăsat să treacă mult timp. Păpușa s-a plimbat și încă se perindă prin tot felul de suflete și vîrste, făcîndu-și apariția în cele mai neașteptate locuri, printre acestea numărîndu-se, în ultimul timp, școlile sau grădinițele. „Sînt conștientă de rolul meu educativ în viața publicului și încerc să fac oamenii să iubească teatrul cît mai mult”. „Hai la joacă, Pogany!” este numele programului pe care mînuitoarea l-a introdus printre orele copiilor din cadrul cîtorva instituții ieșene. „Pogany are două lecții pentru cei pe care-i cunoaște: prima este „Lecția dragostei” și a doua este „Lecția tăcerii”. Așa-și numește Ilinca învățămintele transformate-n spectacole pe care le oferă atît copiilor printre orele lor de curs, cît și oamenilor întîlniți în cafenele, la teatru sau la lecțiile de dans la care se mai arată.
Cînd vorbesc despre teatru, chiar și-n mijlocul unui hol pustiu, Ilinca și Pogany te transformă într-un spectator pierdut în scaun, mut de uimire. Împreună, ei văd teatrul ca o ceremonie care-ar trebui să îmbrace frumos pe dinăuntru orice persoană care ia parte la ea. „Din păcate însă, lumea din Iași nu-i prea obișnuită să vină la un spectacol de animație. Stă ancorată într-o lume dură și se încăpățînează să creadă că păpușile au fost inventate pentru copii”. Ilinca știe, chiar și-așa, că arta n-a murit în Iași. Și nici în România. Mai știe și că tinerii trebuie să ia inițiativa și să lupte pentru ceea ce-și doresc. În mod sigur ea asta o să facă: o să fie cîștigătoare alături de Pogany.
de Aryna Alexandra CREANGĂ
Adaugă un comentariu