Referentii culturali nu sint straini de casa
1001 de chipuri 23 ianuarie 2008 Niciun comentariu la Referentii culturali nu sint straini de casa 10“Ca va” e de bine
Ne-am obisnuit sa vedem Centrul Cultural Francez de la geamul bucatariei de camin. Studentii francofoni s-au invatat cu serile de film, muzica si poezie, cu Balul Mascat din primavara, in fiecare an. Colombe Paland e din ianuarie in oras si a descoperit in plimbare âcartierulâ Copou. Ea este secretar general la Centru, locuieste in inima orasului, bate strazile la picior, merge la teatru ca sa auda vorbindu-se romaneste si in fiecare zi isi ia notite despre lucrurile de care trebuie sa se intereseze, despre locurile pe care trebuie neaparat sa le vada. A studiat Dreptul ca mai apoi sa se intereseze de domeniul Managementului culturilor europene. Colombe si-a inceput cariera la Centrul Cultural Francez.
Viata ei din Franta nu ii lipseste, bine, doar âle fromageâ, dar nu dispera daca are âles papanasiâ. âTrebuie sa te adaptezi, eu nu am avut niciodata probleme in privinta astaâ. Tarile anglo-saxone, le cunoaste cel mai bine, Irlanda si Scotia sint preferatele ei. âTine de educatieâ. Parintii calatoresc, iar Colombe a vrut sa vada si tarile din centrul si estul Europei: âNu stiam nimic de Romania, dar m-a interesat din perspectiva faptului ca a intrat de curind in Uniunea Europeanaâ.
Orasul i se pare âtinarâ, âcalitatea vietii este mai buna aici ca in Bucuresti unde este interesant de trait, dar nu chiar atit de placutâ. Ii place Copoul, strada Pacurari pe care ii âplace sa se piardaâ printre âcasele mici, vechiâ, sa le studieze arhitectura. Casa Pogor este âadorableâ, iar din Palatul Culturii, crede ca âs-a mai luat din exponateâ pentru ca este âpauvreâ. Colombe este âconvivialaâ si ar sta oricind âla un paharâ cu romanii, ii place obiceiul lor de a organiza tam-nesam cite un cocktail. Ei muncesc ânu mai putin, nu mai prost, ci diferitâ.
Tara noastra, âadorable!â
Colombe se vede coordonatorul âfamilieiâ de la Centru, treaba de manager, desi ar fi preferat sa faca mai mult munca unui referend cultural. Studentii ieseni trebuie sa aiba putina rabdare cu ea. Invata romana âdoar de 15 zileâ, nu si-a decorat inca apartamentul dupa gusturile sale, nu s-a inscris intr-o trupa de teatru, nu a reusit sa isi gaseasca un loc in care sa danseze. I-a venit ideea sa isi cumpere o bicicleta pentru ca nu i-ar placea sa piarda ceva din vedere in drumul ei spre Centru.
Olivier Dumas a âsuportatâ traiul in cartierul Alexandru cel Bun pina cind i s-a taiat apa calda si caldura. âEram tinar casatorit, treceam peste dificultatiâ. A venit in Iasi pentru ca s-a intimplat ca fata de care i-a placut la Avignon sa fie romanca. S-au stabilit aici pentru ca aveau deja un loc de munca asigurat. âLa Centru am venit pentru ca era nevoie de oameni. In octombrie â93 am inceput muncaâ. E bibliotecar, se ocupa de mediateca in special, nu are o munca âspectaculoasaâ. Dar si-a gasit alta preocupare in cartile de istorie si in hirtiile de atestare documentara. A cautat urma francezului in Iasi, descendenta unor familii, contributia talentului francezilor la ridicarea monumentelor sau a cladirilor de aici. âSint foarte mindru de ce-am realizatâ. Olivier mai are un merit: âSint singurul francez stabilit in Iasi. Au mai fost familii care insa au plecat. Au avut afaceri care nu au avut succes.â
Studentii din Iasi au cu cine vorbi frantuzeste. Sint ei mai interesati de âInternet, televizor si Carrefourâ, ânu sint atit de multi care sa stie francezaâ, dar trec zilnic pe la Centrul Cultural Francez. Le sta in drum.
Carmen AVADANOAEI
Adaugă un comentariu