Regulile jocului într-o mănușă
1001 de chipuri 4 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Regulile jocului într-o mănușă 7Deși s-a lăsat deja puțin frigul, iar sala de cățărat este aproape goală, Florian Mastacan nu renunță. De vreo jumătate de oră tot încearcă să escaladeze un panou amplasat la un unghi foarte ascuțit, care pare să-l strivească de podea. Într-un final reușește să învingă panoul, însă ceva tot nu-i convine și mai încearcă de cîteva ori. Pasiunea pentru cățărat l-a „virusat” pe Florian încă din clasa a XI-a, cînd, după ce a mers în vizită de mai multe ori la Cheile Bicazului alături de familie, a fost impresionat de toți cei care încercau să ajungă în vîrf aproape cu mîinile goale. Dar la început nu i-a fost prea ușor, avînd în vedere că la perioada respectivă nu existau antrenori sau Internet, iar echipamentul de specialitate se găsea doar în străinătate. „Am avut și norocul că ai mei m-au sprijinit, în sensul că taică-miu cînd mai ieșea din țară (el fiind profesor universitar), mai reușea să-mi cumpere echipament”, îmi spune bărbatul ce pare să vizualizeze în minte un traseu de escaladă.
Joaca cu frica
Mai tîrziu au urmat competițiile, care împreună cu pasiunea l-au făcut să nu renunțe la sport. De aceea se antrenează de fiecare dată cînd are ocazia, explicîndu-mi că la cățărat ai nevoie și de alte calități pe lîngă o condiție fizică bună. Iar printre cele mai importante abilități trebuie să se regăsească și un psihic puternic, astfel încît să nu-ți fie frică de înălțimi, și să fii capabil să te concentrezi doar asupra traseului pe care îl ai de parcurs, care pînă la urmă este „exact ca o problemă de matematică”. Însă de frică nu poți scăpa chiar așa de ușor, Florian recunoscînd că au fost cazuri cînd a trecut și el prin asta. Iar în acel moment toate lucrurile tind să mergă prost. „Frica de cădere este o chestie cu care trebuie să te joci pînă devii imun la ea”, îmi deslușește sportivul.
Astfel a ajuns și la performanță, cele mai mari provocari întîlnindu-le în momentul în care a luat titlul de campion național trei ori la rînd. La liniștea și încrederea care îl ajută acum să atace cu luciditate majoritatea „pereților” a ajuns abia după ce a realizat că sportul nu este unul foarte periculos. „Mie mi se pare extraordinar de sigur. Eu personal n-am avut niciodată un accident; nimic rupt, doar mici julituri. Însă, în același timp, este un sport în care se poate muri extraordinar de simplu dacă nu respecți regulile jocului”, recunoaște Florian, glumind că-i aproape identic cu condusul unei mașini.
Nu-i genul de sport pe care-l poți aburi.
Singurul lucru care-l mai demotivează din cînd în cînd pe bărbat este lipsa de popularizare a cățăratului în țară. Crede că și presa contribuie într-o anumită măsură la asta, punînd în aceeași oală accidente care se întîmplă pe alte ramuri, cum ar fi alpinismul. „Mi-aș fi dorit foarte mult să cred că-i un sport de viitor, dar la cum se desfășoară lucrurile acuma, nu știu dacă în România există 1.000 de persoane care practică escalada”. Iar dacă la sală cei mici care vin văd totul ca pe o joacă și rămîn îndeajuns cît să-i prindă, cu cei mai mari e mai greu, deoarece aici nu poți să participi cu jumătăți de măsură. „Nu-i genul de sport pe care-l poți aburi. Adică fotbal știe toată lumea. Uite eu n-am mai jucat de zece ani, dar dacă mă duc acuma pe un teren sînt capabil să fug pe-acolo, să dau o pasă și poate să dau un gol. Nu-i ca mersul pe bicicletă pe care nu-l poți uita”.
Adaugă un comentariu