Salopetele se pun la masă
1001 de chipuri 12 mai 2014 Niciun comentariu la Salopetele se pun la masă 10
În trenul Iași-Dorohoi, de la ora 16.45, poți găsi loc pe un scaun doar dacă ajungi din timp și-ți faci loc cu coatele printre mulțimea care se adună buluc la ușă. Sau dacă nu-ți pasă că te murdărești lipindu-te de hainele șantieriștilor care se întorc acasă plini de var, praf și vopsea. Cu fețele obosite, muncitorii abia își tîrîie bocancii rupți iar ochii le sticlesc. Au grijă de asta barmanii de la cele cîteva crîșme din gară și vînzătoarele de la chioșcurile cu bere.
Nici dacă ai reușit să urci în tren nu e sigur că prinzi vreun loc. Fiecare echipă își are locul ei, fiecare grup are un anumit tabiet și nu ezită să salte pe nimeni de pe scaun, dacă acesta a încălcat teritoriul. Cea mai veche formație de șantieriști stă în primul vagon, în locul în care scaunele sînt puse față în față. Acolo pot juca cărți și nici nu sînt foarte mulți care să le deranjeze jocul. Nea Costică e responsabil cu rezervarea locurilor. Micuț de statură, gras și mereu roșu în obraji, sparge semințe continuu, aruncîndu-le din gură cu efect, ca Mărgelatul. Este din Hlipiceni și seara îl mai aduce acasă cu căruța moș Vasile, bunicul meu, care vine adesea înaintea navetiștilor la gară. Costică face naveta zilnic, trezindu-se la cinci dimineața, și ajunge acasă după 18.00. S-a obișnuit așa, „că e mai bine lîngă copii și nevastă decît să îngheț printr-o baracă de tablă”, îi spune el bunelului Vasile cînd acesta îi plîngea de milă.
În urma lui Costică vine de obicei un bărbat arțăgos, mereu nebărbierit, murdar de ulei și vaselină. Coboară la Halta Iacobeni și face parte din echipa de jucători care se strînge mereu în primul vagon, înarmați cu semințe și bere la PET. „Haide ăi, pune masa”, se răstește unul dintre ei la cel mai tînăr care se ridică sprințar și așază două genți una lîngă alta peste ultimul număr din Libertatea. Nea Costică scoate atunci cărțile vechi și unsuroase și le împarte tăcut și atent. Între jocuri se plimbă din mînă în mînă paharele cu bere și se dau drumul glumelor și bancurilor deocheate.
În fiecare gară prin care trece trenul, acesta își mai scutură din pasagerii ascunși în trupul de metal, ca un cîine lung ce încearcă să scape de purici. Din opt, numărul jucătorilor tot scade pînă la Hlipiceni. Nea Costică e ultimul care coboară agale pe scările din fier. Se uită atent în stînga și-n dreapta, poate găsește vreo ocazie. Pînă în capătul satului mai are de mers!
Adaugă un comentariu