Țăndărică, mecanicul cu acordeon
1001 de chipuri, 1001 de măști 9 decembrie 2013 Niciun comentariu la Țăndărică, mecanicul cu acordeon 34
Ionuț, pe care prietenii îl știu drept Țăndărică, cînta la orgă și la acordeon înainte să-și descopere pasiunea pentru meșterit motoare. A și înregistrat, în joacă, cîteva casete pe care acum nici nu mai știe pe unde le-a aruncat. Nu-și amintește de unde i se trage porecla, dar crede că vine ori de la pasiunea pentru muzică, ori de la aceea de a desface orice mașinărie și de a vedea cum funcționează.
Născut în Lunca, județul Botoșani, acesta și-a dat seama că-i plac mașinăriile după o vacanță în Turcia, cînd a mers să-și viziteze mama. Atunci și-a găsit un job pe un motostivuitor, iar cînd nu avea treabă îi ajuta și pe meseriașii care lucrau la strung. Din banii cîștigați acolo și-a cumpărat o mașină și de atunci nu a fost zi în care să nu desfacă vreun șurub ori să mai modifice cîte ceva la bordul Calibrei sport, cu două portiere, pe care o are și acum. „La început scoteam cîte un furtun ori deconectam cîte un cablu ca să văd ce se întîmplă. Așa am învățat ce face fiecare și cum se comportă motorul dacă îi lipsește ceva”, spune senin Țăndărică.
În cursă cu șeful poliției
Așa a început să aducă și tot felul de modificări bolidului. A mărit camera de ardere a motorului pentru ca acesta să fie mai puternic, și-a decupat bordul pentru a pune tot felul de ace de presiune și doar el știe care este rostul fiecăruia. De la pasiunea pentru mecanică pînă la aceea a curselor de mașini a fost doar un pas. „Am vrut să văd ce poate face mașina și am încercat mereu să conduc din ce în ce mai bine, ca un pilot de curse adevărat”, îmi zice cu convingere tînărul cu puțin trecut de treizeci de ani.
De aceea, poliția din comunele alăturate nu prea îl au la inimă pe Ionuț și își amintește că după ce s-a luat la întrecere cu șeful Poliției Rutiere din Botoșani și l-a purtat pe toate ulițele din Lunca, comuna sa natală, a trebuit să-și ascundă mașina în porumb cîteva zile ca să nu fie descoperit.
Totuși, de cînd s-a logodit acum cîțiva ani, a lăsat cursele și viteza și, ca un copil pedepsit îmi spune că „Ramona nu-mi mai dă voie să merg cu mașina la fel de nebunește ca înainte”.
Acum are toată curtea plină de motoare, piese de la diferite mașini și tot felul de scule și unelte. Și-a cumpărat și un elevator pentru a putea „șurubări” fără a fi nevoit să stea întins pe pămîntul rece. Totuși se poate descurca și fără scule și mereu inventează cîte ceva dacă nu are trusa la el. Își amintește cum un prieten l-a sunat că i s-a blocat contactul. Nu a mai trecut însă pe acasă și a desfăcut bordul doar cu o sîrmă scoasă de la ștergătoare. „Mecanicul trebuie să poată repara un motor chiar dacă are la îndemînă numai surcele. Sculele sînt doar ca să te ajute, însă cu uneltele moderne oricine poate să repare o mașină.”
Adaugă un comentariu