Tîrnăcopul lui tataia
1001 de chipuri 21 martie 2011 Niciun comentariu la Tîrnăcopul lui tataia 4Pe șantierul din Tătărași a pus stăpînire primăvara înghețată. Dacă oamenii aleargă spre magazine ca să se ascundă de vîntul aspru, nea Dorel se plimbă în jurul pămîntului proaspăt rîmat, cu mîinile în buzunar și cu fesul deasupra urechilor, fes pe care nu-l va da jos pînă de Sfîntul Gheorghe. „Dacă îți place, meseria de șantierist nu este grea. Tot ce contează e să te pasioneze ca orice altă pasiune: electronica, șoferia și așa mai departe”.
Dorel are privirea blîndă a unui bunic tînăr. Puțin trecut de 50 de ani, l-a prins ultima zi de „vacanță” impusă de vreme pe șantier, verificînd utilajele și stadiul lucrărilor. „De luni începem treaba și stăm pe tușă din decembrie”, spune acesta puțin abătut. De fiecare dată cînd uită ce voia să spună, își împinge cu două degete fesul de pe frunte, își șterge transpirația și îl înfundă pe creștet și mai tare. Pînă la urmă, el n-a stat degeaba cît n-a putut lucra la șantierul care se întinde în spatele său, doar că n-a putut fi cu băieții din echipă cu care este „ca într-o familie, tata cu copiii, chiar și patronul noi l-am botezat și-i spunem «tataia». Tataia și mamaia, ei au grijă de noi și noi facem treaba pînă la capăt”, spune el cu un zîmbet care i se întinde pe toată fața.
Munca nu prea l-a lăsat să stea acasă, dar nu se plînge. Leafa e bună, ai lui sînt mulțumiți, băiatul de 25 de ani lucrează și el în Carrefour și își poate întreține astfel liniștit familia. „Totul se limitează în orice la salariu, la bani. Să putem supraviețui. Acum am 15 milioane oficial, fără bonuri de masă. Cu orele suplimentare și ziua de sîmbătă, ajunge și la 18. Dar îmi place, tare mult. Chiar dacă plouă, chiar dacă e prea cald, e tot o plăcere. Dacă acuma îmi e frig, cînd ajunge ziua de salar și văd că sînt bănuți am uitat de frig, am uitat de căldura toridă a soarelui”.
Dorel e de meserie tîmplar, dar a renunțat în 2005, cînd s-a închis fabrica de lemne din Bîrnova. Și cum în ochii lui, meseria de dulgher se aseamănă cu cea de tîmplar, s-a recalificat și de atunci a muncit cu firma lui „tataia” și în Moldova, la Suceava, Botoșani sau Iași, dar și în Oradea sau Arad. Soția acasă îl înțelege dacă vine tîrziu și nu își face griji, doar au lucrat amîndoi pe șantiere cîțiva ani, însă ea s-a lăsat în 2003. Oricum ar fi, patronul stă „pînă noaptea tîrziu, cînd pleacă ultimul om pleacă și el. Exact cum e căpitanul corabiei. El pleacă ultimul”, spune Dorel și zîmbește. Dacă primăvara i-a adus bani să ducă acasă, pe „bunic” vremea nu-l deranjează, doar „vîntul e mănos”.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu