Un viitor cu malformaţii
1001 de chipuri 3 mai 2017 Niciun comentariu la Un viitor cu malformaţii 11„Am votat pentru Mélenchon – mi s-a părut cel mai capabil om. Toată lumea vrea o schimbare în Franța și cred că el a reflectat acele schimbări. Acum, după primul tur, observ că a fost doar opinia mea, nu și a celor din jur”, spune Vadim, răsucindu-și țigara între degete. Soarele își opintește razele chiar deasupra noastră, făcînd să pară c-am fi așezați sub un soi bizar de umbrelă. Un vînticel slab leagănă frunzele copacilor din preajma Institutului Francez din Iași și, odată cu el, Vadim stinge chiștocul și-l aruncă în coș. „Macron e un fel de Hollande – nu mă reprezintă deloc, iar Le Pen e încă și mai urît pentru mine”, zice el, apăsînd pe cuvinte și începînd să urce cele cîteva trepte ale clădirii cu pereți de-un alb imaculat.
Vadim a ajuns în România în septembrie 2015, o perioadă în care mai mulți studenți străini, deși inițial admiși la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, nu s-au mai regăsit pe listele de admitere. Ceea ce la început a trecut drept o experiență bizară, amăgitoare și pe care-ai vrea să te revolți, a ajuns să-l țină, totuși, aici în țară. Dacă îl întrebi cînd se întoarce în Montpellier, orașul în care a locuit pînă nu de mult, o să-ți facă mai întîi o scurtă introducere în arborele său genealogic ca să te-ajute să-i înțelegi rostul vorbelor pe care urmează să ți le spună – bunica din partea mamei sale are origini hispanice, iar bunica din partea tatălui este din Rusia. „Le Pen este contra imigrației și, în familia mea, doar asta este; nu pot să fiu de acord cu ea”, dă din cap hotărît tînărul. Arătătorul îi ridică, c-o mișcare rapidă, ochelarii cu rame dreptunghiulare mai sus, pe nas.
„Nu știu dacă o să am neapărat o dorință nebună să mă-ntorc în Franța după ce-mi termin studiile, dar dacă iese Marine, cu siguranță o să am și mai puțin elan să fac asta. Nu m-aș mai simți ca un francez, ci raportat la originile pe care le am, m-aș simți într-un fel respins de către societate. Un străin.”
Vorbește o română curată și te-ar putea păcăli ușor că-i de aici. Acum se află într-un an pregătitor pentru studenții străini – în prima parte a zilei se află în Corpul G al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, iar după-amiezile și le petrece printre rafturile colorate din mediatecă, unde se pregătește, cu seriozitate, pentru examenul de admitere – vrea să dea la Kinetoterapie. Șocul alegerilor din țara sa natală nu s-a domolit încă. El crede că e „ciudat și grav ce s-a întîmplat”, iar familia lui o numește „une catastrophe”. Coșmarurile au ajuns să aibă substrat politic, iar privirea de ansamblu asupra situației te duce cu gîndul la resemnare. „Între ciumă și holeră, o aleg pe cea mai puțin rea. Cam asta e. Eu o să votez pentru cine cred că o să mă încurce cel mai puțin cu planurile de viitor”, spune Vadim, în timp ce-și pocnește c-un zgomot înfundat degetele.
Adaugă un comentariu