Vaccin pentru rinocerită
1001 de chipuri 15 decembrie 2010 Niciun comentariu la Vaccin pentru rinocerită 2Ion și Maria se învîrt prin sufrageria casei art-nouveau din spatele Teatrului capitaliei de parcă ar fi acolo, împreună de la începutul lumii. Dar numai o dată pe săptămînă vin aici și își leapădă hainele zdrențuite, de cerșetori, ca să așeze pe ei veșminte curate și să „arate ca oamenii” cînd or să se ducă împreună, duminica, la biserică.
S-au pricopsit așa de mai bine de zece ani, de acum. Pe atunci cerșeau la porțile casei ăsteia, fără să știe că la parter își sorbea ceaiul un cetățean de onoare al Bucureștiului. Nu-i vorbă, că cetățeanul nu mai ieșea din casă oricum și lumea din jur prinsese pentru el o pînză de păianjen prin care zărea numai roluri și personaje de teatru.
Dar la etaj, acolo unde un dormitor era despărțit de biroul de producție doar de-o ușă lăsată și aia deschisă, „șefu’” lor abia întors din Germania scria de-o mie de ori o replică pentru următorul lui film. Pînă atunci regizase o grămadă de documentare, dar nu se apucase niciodată de film artistic, așa cum urma să fie ăsta. N-a crescut în România, iar la școala din Germania unde fusese dus pe atunci ca să fie scăpat de comunism, colegii lui nu-l priveau la început decît chiorîș. El era pe atunci un rebel, așa că tînjea numai în taină după simpatia lor și își cîștiga singur banii de buzunar. Stătea la bursa din Berlin ore în șir ca să afle ce fel de slujbe mai sînt scoase la iveală, ca să fie în stare să-și poată plăti și chiria. Nu s-a sfiit să vîndă brazi sau să trebăluiască printre oameni săraci așa că s-a deprins să-i vadă mai bine și să se bucure de vorbele lor, ca un paria acceptat în cetate. Nici cînd a studiat cinematografia la München, nici cînd s-a școlit în New York nu s-a prins de el vreo sensibilitate aparte care să-i încrunte ochii sau să-i strîmbe nasul cînd cei din jurul lui aveau unghiile murdare și coatele peticite.
De veghe la un pahar de vin
„Eu știu cum e să dormi în mașină, că n-ai unde. Mă simțeam ca orice om normal, care își calculează dacă are bani de bere. Și-acum, cînd merg pe undeva să fac un documentar, stau liniștit în camere reci, prin care șoarecii umblă nestingeriți și-mi mănîncă ciocolata. Așa a fost în Moldova, dar mă bucuram pur și simplu că m-au primit. Eu mă bucur cînd oamenii mă iubesc, firește, ca orice om normal” și „șeful” celor doi rîde aproape rușinat că multora le pare o nebunie să-l vadă o dată pe lună cum se duce și dă de mîncare, haine, pături, plapume și bani cerșetorilor din capitală. Nu-i cunoaște, se duce la întîmplare și dă oricui. Numai pe Ion și Maria îi știe demult și cu dînșii se întîlnește săptămînal. Ei l-au invitat și la biserică, să-i vadă ce bine le stă îmbrăcați în alb și să-i cunoască și pe alții ca ei. Din cînd în cînd, el gătește, iar ei vin toți să ia masa și să facă politică așa, ca între prieteni. La început abia îndrăznesc să deschidă gura. Apoi, după ce-și limpezesc mîinle chircite de emoții, se prind să pună țara la cale pînă spre dimineață.
Oana OLARIU
Adaugă un comentariu