Vlogging fără zahăr
1001 de chipuri 13 martie 2018 Niciun comentariu la Vlogging fără zahăr 75Ines Nerina este o tînără blondă cu ochii mari, de culoarea cafelei, care are o voce caldă și care vorbește rar în fața camerei de filmat despre diabetul de tipul I. Dacă ajungi pe canalul ei de Youtube, vei putea să afli trucuri despre boala cu care a fost diagnosticată în urmă cu aproape un an și pe care ea încearcă să o facă mai frumoasă în fiecare zi. „Acum nu mă mai uit pe site la H&M și la Zara după haine, ci îmi caut ace colorate”, povestește Ines în timp ce îmi arată geanta ei neagră. A îngrămădit acolo ace, seringi, insulină, zahăr și cam tot ce-i mai trebuie să-și țină nivelul de glicemie sub control chiar și atunci cînd se află la facultate sau iese în oraș cu prietenii. Nu vede diabetul ca pe o piedică în a fi o persoană fericită, ci l-a acceptat după doar o oră de plîns de cînd doctorul i-a dat vestea că va fi dependentă de insulină toată viață. Apoi a tras aer în piept, a început să se documenteze despre cum va fi viața ei de atunci înainte, iar acum e o optimistă care-ți va vorbi despre diabet ca despre un prieten de care nu se va putea despărți toată viața.
Înainte de primăvara anului trecut, Ines era prezentă în online pe inesnerina.ro, un blog în care scria despre trucuri de frumusețe. Le spunea altora ce se mai poartă, cum să asorteze unele haine și făcea recenzii la produse de make-up. Tot de frumusețe se ocupă și acum tînăra, însă pe Youtube, îndreptîndu-și atenția către persoanele ca ea, însă mulți dintre cei care îi scriu zilnic o urmăresc pentru că „emană o energie pozitivă”, după cum chiar ea povestește chicotind. Poartă o pălărie neagră, șic, pe care a asortat-o cu o bluză de culoare albă, iar dacă nu și-ar scoate din cînd în cînd aparatul de măsurare al glicemiei din geantă, nu ai cum să ghicești că Ines e atentă la tot ceea ce mănîncă pentru a ști cît zahăr să ia sau cîtă insulină să-și facă.
Tînăra e studentă în anul al II-lea la master și deși a visat mereu să ajungă la catedră, diabetul a făcut-o să se reorienteze. După disertație, vrea să înceapă să studieze nutriția, să devină un specialist în acest domeniu, dar nu pentru a profesa ca medic, ci pentru a fi vocea celor care au nevoie de circa 1.850 de injecții pe an, iar statul nu le decontează decît un ac pe lună. Nu există un cuvînt care să definească „job-ul” pe care tînăra și-l dorește, dar știe că vrea să-i facă pe ceilalți să înțeleagă că diabetul nu este un cancer și să le explice celor ca ea cum face ca această boală să fie una mai frumoasă. Și-a cumpărat chiar și o geantă micuță, roșie, elegantă, specială pentru tinerele ca ea, care este compartimentată în astfel încît să-i încapă toată „recuzita” de care are nevoie cînd nu e acasă.
Ines zîmbește încontinuu, este calmă și mereu pregătită să încerce lucruri noi, dar uneori și acest entuziasm îi face nivelul de glicemie să scadă. „Se întîmplă să mai uit insulina sau acele acasă”, spune tînăra, în timp ce caută prin geantă după recipientul care i-ar putea regla glicemia. A pățit și astăzi la fel, așa că-și sună o prietenă cu care urmează să se vadă pentru a-i cere împrumut o doză. Nu-și ascunde boala, ci alege să le vorbească tuturor despre ce ascunde în geanta ei mare pentru că pentru ea totul e „ca o luptă de educare a celor din jur”.
Adaugă un comentariu