Accesoriile unui spion cu tocă

1001 de măști Niciun comentariu la Accesoriile unui spion cu tocă 1

Cuvintele „absolut nedetec­ta­bi­le și care nu se pot bruia”, pentru un elev care este în ultimul an de li­ceu, sînt mai frumoase uneori chiar și decît „ți-a venit permisul”. Iar cînd le vezi pe un afiș care oferă la vîn­zare o pereche de căști care îți asi­gu­ră promovarea, ispita devine prea mare.

Locul în care negustorul de „so­luții pentru copiat” își ține „aface­rea” este într-un cămin din Tudor, ascuns în văzul tuturor. Bat de trei ori în ușă și îmi deschide, cu pri­vi­rea furișată în crăpătură, doar cît să se poată vedea ochii, un chip obo­sit, cu obrazul neras de cîteva zile. Tînărul, care timp de cîteva se­cun­de mă privește hoțește, îmi spune să aștept în fața intrării și îmi în­chi­de repede, asigurîndu-se mai în­tîi că nimeni nu a auzit conversația noas­tră.

Discuții pe după uși închise

După cinci minute de holbat în gol, primesc aprobarea de a intra în „bîrlog” și începem să discutăm des­pre oferta de pe afiș. Ionel, băiatul de la ușă, îmi arată „marfa” cea mai ieftină, sub 100 de lei, dar care e mai ușor detectabilă și pe care mai de­grabă „o folosești cînd vrei să mai as­culți o muzică, pe autobuz, în ma­și­nă dacă ai”.

Îi explic că fratele meu în curînd­ o să aibă nevoie de ceva în plus în afa­ra studiului pentru a promova BAC-ul. Stă o secundă pe gînduri, după care mer­ge într-o ca­me­ră unde se oprește să vor­bească cu unul din colegii lui. Ho­tărăsc după un timp să scoată din „spate” unul din accesoriile pe ca­re e musai ca elevii să îl poarte vara as­ta la examene.

Într-o cutie de carton, căptușită pe toate părțile, căștile par abia achi­ziționate dintr-un magazin de te­le­foa­ne. După un schimb de priviri în­doielnice cu colegul său și un of­tat lung, Ionel mă lasă să le încerc „pentru un mic test”. Băieții iau unul din capetele mici pe un vîrf de de­get și îl pun în ureche, „că acum doar le încercăm, nu trebuie să fa­cem altceva în plus”. La început simt mici furnicături pe lîngă locul în ca­re Ionel îmi pune casca, iar după ce face conexiunea la telefonul său, su­nete ciudate încep să se joace prin urechea mea.

Cînd află că deocamdată nu pot cumpăra accesoriile, lasă o privire de­zamăgită în pămînt și duce produ­sul înapoi în spate, aruncîndu-mi pes­te umăr, pe un ton repezit: „dar să nu ne trezim cu administratorul la ușă, da?”.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top