Aceeași Unire într-o altă pălărie
1001 de măști 8 decembrie 2011 Niciun comentariu la Aceeași Unire într-o altă pălărie 0Iașul posomorît păstrează mai puternic mirosul de vechi pe străzile înguste. Sub papucii uzi, tinerii nu contenesc să îi caute ascunzișurile în clădiri și simboluri de odinioară. Nu știu prea multe despre Ziua Națională a României, poate doar își amintesc de paradele militare pe care le vedeau la televizor.
Totuși, ziua merită să fie sărbătorită printr-un tur de-a lungul străzii Lăpușneanu, încărcată de istorie. Ghizii sînt două fete cu părul împletit și frumos îmbrăcate în costum național care se apropie de grupurile de tineri abia formate și încearcă să încropească o discuție. „Nu ne gîndeam că ploaia asta va mai scoate pe cineva din casă. Dar vă garantez că merită să marcăm ziua de azi cu o promenadă pe ulițele Iașului”, spune o fată zîmbăreață, în timp ce dă veselă din mîini.
Sub streșinile umede ale anticariatului Grumăzescu, tinerii își adună unul cîte unul umbrelele și gîndurile pentru a reconstitui ceea ce era odinioară. Cu un ochi pe ceasul care încă arată ora 1 fără 10, aceștia vorbesc tare și caută cu privirea indiciile care i-ar putea ajuta să revină în trecut, închipuindu-și că pașii lor se îmbină cu ai celor care au rămas înscriși în foile cărților de istorie. Cu un aer de superioritate, un băiat întinde o hartă a orașului și îi arată prietenului său cu degetul: „Am văzut în cărțile de istorie poze cu strada pe care ne aflăm și era pietruită. Îți dai seama cît timp a trecut de atunci?”. Auzind discuția celor doi, fetele care ne sînt ghizi pentru o zi zîmbesc și își îndeasă mîinile în buzunare, dîrdîind de frig.
Plimbarea începe cu doi pași făcuți pînă în anticariatul care aduce a vremuri apuse și care încă mai păstrează esențe de lemn și hîrtie. Elevii și tinerii se pierd printre rafturile de cărți și le răsfoiesc una cîte una. „Dacă făceam rost de bani săptămîna asta, reușeam să-mi cumpăr o carte de aici. Nici nu știam că avem un anticariat peste drum”, dă din cap a nemulțumire un tînăr cu fular gros înfășurat în jurul gîtului.
Următorul obiectiv este hotelul „Unirea” de pe acoperișul căruia avem o priveliște asupra întregului oraș. Panorama ne taie respirația și cînd ne uităm în jos, la omuleții care mișună prin oraș, lăsăm să ne scape un oftat. Două fete își închipuie că sînt doamne din înalta societate și își fac reverențe una celeilalte. „Ne-ar cam surîde ideea să fi trăit în acele vremuri, cu rochii largi, pe crinolină, nu-i așa?”. Rîd și își scot un aparat de fotografiat pentru a imortaliza momentul.
Deși umezeala încă ne mai pătrunde nările, intrînd în Mănăstirea Golia, mirosul lumînărilor abia arse ne liniștește și ne încălzim mîinile la căldura focului mic al acestora. Turnul din curtea mănăstirii adăpostește peste 130 de scări pe care le urcăm anevoie, mai mult chicotind și ironizîndu-i pe cei care rămîn în urmă.
Cantonați în Epoca Unirii, facem o poză de grup care să ne țină de amintire că am fost martorii reconstituirii acelor vremuri. Ne-am întoarce măcar pentru o zi în timp, dar nici ceasurile nu-și mai găsesc liniștea în prezent.
Mădălina OLARIU
Adaugă un comentariu