Becul care se îndoaie ușor
1001 de măști 3 aprilie 2012 Niciun comentariu la Becul care se îndoaie ușor 0Treptele de pe care se observă urme de pași sînt pline de rumeguș, iar sunetul care vine de undeva de sus dă impresia unui atelier de tîmplarie. Ajunsă în capul scărilor îmi dau seama că dacă ar fi vorba într-adevăr de o încăpere de lucru, dintre toți cei prezenți cel mai ușor i-aș putea recunoaște pe ucenici. Cei care stau și așteaptă cuminți ca Sorin să termine de conturat cu ajutorul unei mașini de tăiat o placă din lemn, ale cărei scobituri par creionate de însuși Brâncuși, pentru a ști ce trebuie să facă mai departe.
Fără dulii, în stil gotic
Din dreapta cineva mă întreabă „ați venit pentru atelier?”, atunci cînd observă că privesc dezorientată spre bucățile de catifea și papiote de ață, aflate pe masa de lucru, alături de cîteva dulii în care urmează să fie înșurubate becuri atunci cînd micile exerciții de creație se apropie de sfîrșit. Cum cei care deja lucrează nu pierd nici o clipă, îmi las haina la una dintre puținele mese rămase libere și în lumina venită de la cele trei reflectoare pe de-o parte și de cealaltă a scenei, pornesc scotocirile printre materiale, nădăjduind că voi găsi o idee originală de lampă.
„Deci lemn sau metal?”, mă întreabă Iura avînd într-o mînă trei șipci și în cealaltă trei tije argintii care „se îndoaie ușor” și „pot fi prinse cu sfoară”. Ca într-o adevărată simfonie de burghiu și fierăstrău electric, desenez în aer laturile unui cub imaginar înainte de a tăia șipcile. Cum nici una din noi nu se pricepe, rugăm pe cineva să ne capseze bucățile subțiri din lemn, după ce măsurăm din priviri bucata din catifea neagră pentru a ști cît trebuie să tăiem. Cînd cubul e gata, îl fixăm pe un suport din plastic, însă ni se spune că „lampa voastră e cam simplă și ar trebui să îi mai adăugați cîte ceva”, iar pe masă apar două pahare de martini, care urmează să fie prinse de laturi.
Arunc o privire și la ceilalți „concurenți” și după formele nonconformiste și peticele de hîrtie colorată prinse pe sîrmă, realizez că am rămas atît de în urmă, încît și duliile s-au terminat. Pentru că lampa noastră a rămas fără lumină, dar noi încă sîntem înscrise în concurs, alegem să terminăm de aranjat bucata neagră de țesătură care îi dă un aspect gotic, similar cu cel al măștii uriașe aflată pe peretele din spatele meu.
Nu mă aștept să ne întrerupă nimeni din lucru, pentru că toată lumea e concentrată, dar din cînd în cînd se mai zărește cîte un blitz ce luminează întreaga încăpere, semn că am fost oficial înscriși în concurs.
Pe scenă, felinarele care sînt gata de control așteaptă așezate liniștit aprecierea juriului, dar mai ales momentul în care îl vor face pe Thomas Edison mîndru.
Mădălina MORARU
Adaugă un comentariu