Bucle, ruj şi rochii negre pe covorul roşu
1001 de măști 3 aprilie 2017 Niciun comentariu la Bucle, ruj şi rochii negre pe covorul roşu 15
Covorul roșu se scurge pe treptele universității și dubla întîi stă să fie înregistrată într-o clipă. Zîmbești, ești la distanțe egale de leii care stau să muște din rochii și pășești grațios peste pînza fluidă, care pare să se-mpletească în jurul tocurilor. În loc de ecusonul care să-ți justifice prezența pe platoul de filmare, primești o brățară albă pe care scrie cu litere mari, negre – „Bal Mascat – Film Noir”, organizat de Asociația Studenților Francofoni din Iași. E joi seară și, cînd ajungi la garderobă, tragi cu ochiul să vezi ce vedete s-au teleportat de prin anii ’40-’50 și-au ajuns în Sala Pașilor Pierduți.
Rochiile negre, mulate sau în cloș, curg pe siluetele fetelor. Rupte din afișele filmelor de zeci de ani în urmă, buclele nu li se mișcă odată cu mișcările capetelor, ci stau fixate perfect, sub pălării, banderole sau clămițe. Zîmbetele sînt la locurile lor, sub rujul de roșu aprins și, fără să vrei, te trezești că plimbîndu-te prin mulțime, ajungi să stai la coadă. Cabina de fotografii la minut e atracția serii – un băiat în costum călcat perfect își învîrte partenera, o sprijină de masă și, indecis, își mută privirea de la o perucă multicoloră la o pălărie de pirat. Fata ridică din umeri, rîde și se îndreaptă către ecran, gata să zîmbească aparatului foto. Pozele ies dintr-o parte, cuplul ridică din sprîncene admirativ, se sărută cu foc și se-ndreaptă către terenul amenajat după primul șir de trepte, unde un băiat bărbos, cu o pălărioară haioasă așezată pe grămăjoara de păr creț pe care-o are, învață invitații eleganți să tragă cu arcul. Săgețile se îndreaptă către țintă și zgomotele puternice, care abia se-aud de ecoul muzicii care terorizează partea cealaltă a sălii, încurajează fetele să-și încerce norocul la țintă. Băieții le privesc în zeflemea de pe margini, le fotografiază și aplaudă oarecum încurajator.
Concentrarea pare să se fi adunat toată într-un singur colț. Prinși într-un soi de bulă în care muzica nu atinge nimic, doi băieți îmbrăcați în costume, stau cu capetele sprijinite-n mîini. Își analizează chipurile unul celuilalt și, cînd abia-abia te-apropii, unul dintre ei spune rîzînd „din nou – șah!”. Piesele se mută după cum dictează mîinile lor și pașii tăi se-ndreaptă către masa de lîngă, unde cîteva tinere cochete își învîrt mîinile într-un bol, căutînd cuvinte. Poeziile dadaiste stau să fie scrise, bucățile de ziare se strîng și se îndoaie sub greutatea lipiciului și-apoi se-n-tind, pline de somnolență, fără să bage de seamă ritmul muzicii, pe bucățile mari de hîrtii colorate, întinse pe masă.
Cuplurile care și-au înscris costumele în competiție se învîrt pe ringul de dans puțin stinghere, mulțimea de pe margini aplaudă și muzica sare peste cîteva zeci de ani, mutîndu-se dintr-un film vechi, într-un MTV actual. Actorii deghizați își dau ochii peste cap, rîd în hohote și, în loc să se îngrămădească spre ușă, după deliberare, se aliniază pe trepte, pentru o ultimă fotografie – cadrul unui film noir studențesc, tras la Iași.
Adaugă un comentariu