Ca-n povestea cu Rapunzel

1001 de măști Niciun comentariu la Ca-n povestea cu Rapunzel 3

Sîmbătă seara, inima îmbătrînită a Iașului s-a mutat mai la vale decît de obi­cei. A făcut un giumbușluc și-a dat un ferchezuit pe un prăfuit, a lăsat în ur­mă Hotelul Traian și s-a îndreptat că­tre Palatul Culturii. Împreună cu ea, toate venele care-i aparțin, au mi­șu­nat pe Bulevardul Ștefan ca într-un fur­nicar. Lampioanele au scos din ca­să toți ieșenii, iar proprietarul alimen­tarei de lîngă cămin spune că a auzit săp­tămîna aceasta studenți care-și che­mau rudele la Palas. „Mamă, tată ve­niți la Iași, că ce se întîmplă aici e o poveste”. Așa suna îndemnul lor.

Pornind din Copou, pe la ora opt seara, copii, bunici și părinți coborau agale spre Palat. Cu toții erau gătiți să intre în Cartea Recordurilor, oda­tă cu luminile care au ghidat-o pe Ra­punzel acasă la părinții ei. Pe la Ca­sa­ de Cultură a Studenților, rîndurile s-au unit și imediat ceea ce părea o pro­menadă bogată de weekend, s-a tran­s­format într-o mare de oameni care se scăl­da printre mașini furioase și a­genți de circulație agitați. Pe scena de lîngă statuia lui Ștefan cel Mare, Adri­an și Cătălin Măruță sînt ame­țiți. Unul strigă metodic „Iașule nu lansa lampionele decît în intervalul stabilit ca să poți depăși Orientul”, iar ce­lă­lalt completează „1, 2, 3, și susss”. Așa că, dacă în India 11.000 de do­rin­țe s-au urcat la cer, trecînd în fruntea ma­pamondului drept cea mai nă­zu­i­toa­re națiune, la Iași tot cam atîtea au plutit în deșert. Anca, blondina de la Econiomie a închis ochii, a rostit ru­gă­min­tea și a dat drumul micului zbu­ră­tor. „L-am încălzit, iar cînd aerul cald a um­flat hîrtia, s-a înălțat” ca un puf de păpădie, luat de vînt. Studenta însă a avut noroc, spre deosebire de unii par­ticipanți ale căror visuri rămîneau agă­țate în teii de la Casa Pătrată, sau mai rău, în firele de înaltă tensiune. Și du­pă zîmbetul lor amar, dorințele electrocutate mor.

Cîteva minute, deasupra noastră a plutit vată de zahăr. Numai că nu o pu­team prinde să ne mîzgîlim ca niște pri­chindei alintați, ci doar o admiram așa durdulie cum era. O lume întreagă se adă­postea sub lampioane și le fo­to­gra­fia de parcă voiau să stabilească un alt record, pentru postările de pe Face­book. Din mulțime, un bătrînel în­drăz­neț rîde de Măruță. „Iaca de asta nu o să mai pot dormi eu la noapte pen­tru că nu a intrat Iașul în istorie”, spu­ne luîndu-și femeia la braț către casă. Comedia însă era alta. Cît am ur­mă­rit baloanele aprinse, în vizor, aveam trîntită în față o declarație. „USL iu­beș­te Iașul” și atunci cînd orașul pe­tre­ce, acesta-i mesajul.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top