Căminul lui Moș Crăciun
1001 de măști 15 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Căminul lui Moș Crăciun 0În fața Școlii Profesionale UCECOM, domnul Puiu mă așteaptă cu mîinile ascunse în buzunarele de la cojoc. E înalt și are o mustață stufoasă, pe sub care nici zîmbetul nu i se vede. Pășește apăsat, iar cînd vorbește își ține brațele îndoite în dreptul pieptului, parcă meșterind mereu ceva cu degetele. E leit fiului său, Alex, care m-a asigurat că în „vistieria” uitată a familiei trebuie să se mai găsească o geacă pe placul meu.
„Nu mai avem multe lucruri aici. Cîteva mașini de cusut și niște haine din colecțiile mai vechi. A trebuit să renunțăm la atelier, a mai rămas doar biroul, acum depozit”, spune el în timp ce mă conduce la etajul al doilea al căminului de elevi. În clădirea veche și gri, de imediat lîngă școală, casa scării zbîrnîie ușor a motoare Singer și Brother. Din cînd în cînd, pe holurile întunecate se perindă cîte un chip speriat, îndreptîndu-se spre băile turcești din capăt. Sînt fetele care locuiesc la ultimul etaj și împart acoperișul cu cele 3 sau 4 firme de confecții găzduite aici.
Din spatele primei uși pe dreapta se ivește fostul birou, acum ticsit de haine. De tavanul traversat de bare metalice atîrnă greu umerașele cu geci bărbătești, elegante, din „bob de orez”, paltoane de damă din stofă buclată și trench coat-uri din catifea reiată. Lumina abia se strecoară printre rîndurile paralele, care par a forma un nou tavan, neregulat. Domnul Puiu, ușor aplecat din cauza înălțimii, agață umerașele cu un băț și le coboară pentru inspectare. Nu găsește o mărime mai mică pentru paltonul ales de mine și îmi oferă o geacă Alaska, din fîș în două sau trei culori: „E unisex, dar impermeabilă și ține de cald chiar prea bine – le-am făcut cu 3 straturi de vatelină. Nu mai găsești așa ceva pe piață, am fost singurii care am produs la calitatea asta și le-am vîndut foarte bine mulți ani la rînd”. Pare mai curînd întristat că nu găsește ceva potrivit, vizita la depozit e un favor, căci compania tocmai a dat faliment, încercînd să se reprofileze pe costume de damă.
„Hai să vedem ce are și Valică”, spune el, înainte să ne oprim la primul etaj, în dreptul atelierului Valerio Studio. Ascunse după mașinile gălăgioase, confecționerele unesc rapid bucăți de material. Ridică ochii numai ca să spioneze musafirii atelierului, apoi îi fixează pe acul de cusut și își continuă conversația. Șeful de atelier deschide depozitul, cu haine agățate tot de tavan, dar spune că marfa nouă e trimisă la un tîrg din țară. Printre sacouri și cămăși de damă, recunosc modelul rochiei pe care am primit-o cadou la un Crăciun. Și alții au vînat prețuri de producător.
Anca MATCOVSCHI
Adaugă un comentariu