Ceara care mănîncă șervețele

1001 de măști Niciun comentariu la Ceara care mănîncă șervețele 0

Duminică la prînz, Clubul Crea­to­rilor era ca o scenă pe care rulau trei povești diferite. În colțul din dreap­ta recuzita era formată dintr-o cutie bur­dușită cu lumînări, șervețele, și pen­sule așezate pe o masă pătrațoasă, în ca­pul căreia se afla domnul Du­mi­tru, creatorul căndeluțelor decorate.

Cîți­va pași mai la stînga, în centrul clu­bului, se organiza o expoziție ad-hoc, iar în capătul celălat al sălii se încropea o ma­să rotundă pentru acei participanți c­a­re voiau să discute despre cum se dez­voltă personalitatea prin interme­diul culturii. Cum la celelalte două în­că se lucra, am intrat în ateli­e­rul de de­corat cu gîndul să îmbrac o lu­mî­na­re golașă de pe masă.

La în­ce­put am studiat cîteva de­sene de pe niș­te șer­ve­țele, după care mi-am ales un ghi­ocel pe care mai apoi l-am imprimat pe cea­ră. „Mai întîi separă cele trei stra­turi ale șer­ve­țe­lu­lui, suflă puțin într-un colț și apoi des­parte-le cu un­ghia”, îmi spune Du­mitru desfăcînd în trei părți diferite, ca un specialist, foa­ia moa­le pe care ieșeau fluturii la plim­bare în po­iană. Eu am stat vreo cinci minute su­flînd în ghiocel, pînă cînd a cedat foia și m-a lăsat să o deșir spre ui­mi­rea copiilor din jur care în scurt timp s-au strîns ca la o oră de lucru manual. După ce acest pas a fost fă­cut, am dat cu un strat de lac special lu­mî­narea și pe urmă i-am pus desenul de pri­mă­va­ră lipindu-l cum ne-a în­vă­­țat domnul Dumitru „din mijloc spre margini ca să nu facă bule sau să se rupă”.

Ca să aibă desene cît mai speci­al­e el și-a comandat șervețele în Spania, cu ornamente aparte, „care la noi atrag mai ales tineretul”. Cu ele a desenat și cutia de bijuterii pe care mi-a adus-o de pe o masă alăturată, imprimată cu flori exotice, iar deasupra a cocoțat o camee pe care a făcut-o în atelierul lui de acasă. Tot de acolo, spune el, ies să vadă vitrinele magazinelor căni pic­tate tot prin această tehnică a de­cu­pa­jului sau tablouri făcute pe gresie. „Aces­tea sînt de o rară frumusețe” a­da­ugă Doi­na, o mamă care și-a adus cei doi bă­ieți pasionați de origami la ate­lierul din Clubul Creatorilor. Ea fa­ce lu­mî­nări în șervețel de mult timp. De fapt, are o pasiune pentru hîrtie co­lorată în general, pe care o observi im­e­diat, pentru că dintre toți cei de față nu­mai degetele ei crămpoțesc de jur îm­pre­jur desenul, refuzînd să-l decupeze cu foarfeca, pentru „că-i oferă un aer aparte și stilul acesta”. Din ace­eași pasiune s-a născut și broșa pe care o pur­ta la întîlnire, un boboc de floare cu petalele abia deschise, care a fost făcută din mai multe traturi de foi îm­păturite, date cu lac și prinse cu un bold. „Din această cauză face și Dumitru cutii de bijuterii” mi-am zis urmărind floarea pe care o ținea în piept Doina. Unii le decorează pentru ca alții să le umple de culoare.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top