Ceara care mănîncă șervețele
1001 de măști 12 martie 2012 Niciun comentariu la Ceara care mănîncă șervețele 0Duminică la prînz, Clubul Creatorilor era ca o scenă pe care rulau trei povești diferite. În colțul din dreapta recuzita era formată dintr-o cutie burdușită cu lumînări, șervețele, și pensule așezate pe o masă pătrațoasă, în capul căreia se afla domnul Dumitru, creatorul căndeluțelor decorate.
Cîțiva pași mai la stînga, în centrul clubului, se organiza o expoziție ad-hoc, iar în capătul celălat al sălii se încropea o masă rotundă pentru acei participanți care voiau să discute despre cum se dezvoltă personalitatea prin intermediul culturii. Cum la celelalte două încă se lucra, am intrat în atelierul de decorat cu gîndul să îmbrac o lumînare golașă de pe masă.
La început am studiat cîteva desene de pe niște șervețele, după care mi-am ales un ghiocel pe care mai apoi l-am imprimat pe ceară. „Mai întîi separă cele trei straturi ale șervețelului, suflă puțin într-un colț și apoi desparte-le cu unghia”, îmi spune Dumitru desfăcînd în trei părți diferite, ca un specialist, foaia moale pe care ieșeau fluturii la plimbare în poiană. Eu am stat vreo cinci minute suflînd în ghiocel, pînă cînd a cedat foia și m-a lăsat să o deșir spre uimirea copiilor din jur care în scurt timp s-au strîns ca la o oră de lucru manual. După ce acest pas a fost făcut, am dat cu un strat de lac special lumînarea și pe urmă i-am pus desenul de primăvară lipindu-l cum ne-a învățat domnul Dumitru „din mijloc spre margini ca să nu facă bule sau să se rupă”.
Ca să aibă desene cît mai speciale el și-a comandat șervețele în Spania, cu ornamente aparte, „care la noi atrag mai ales tineretul”. Cu ele a desenat și cutia de bijuterii pe care mi-a adus-o de pe o masă alăturată, imprimată cu flori exotice, iar deasupra a cocoțat o camee pe care a făcut-o în atelierul lui de acasă. Tot de acolo, spune el, ies să vadă vitrinele magazinelor căni pictate tot prin această tehnică a decupajului sau tablouri făcute pe gresie. „Acestea sînt de o rară frumusețe” adaugă Doina, o mamă care și-a adus cei doi băieți pasionați de origami la atelierul din Clubul Creatorilor. Ea face lumînări în șervețel de mult timp. De fapt, are o pasiune pentru hîrtie colorată în general, pe care o observi imediat, pentru că dintre toți cei de față numai degetele ei crămpoțesc de jur împrejur desenul, refuzînd să-l decupeze cu foarfeca, pentru „că-i oferă un aer aparte și stilul acesta”. Din aceeași pasiune s-a născut și broșa pe care o purta la întîlnire, un boboc de floare cu petalele abia deschise, care a fost făcută din mai multe traturi de foi împăturite, date cu lac și prinse cu un bold. „Din această cauză face și Dumitru cutii de bijuterii” mi-am zis urmărind floarea pe care o ținea în piept Doina. Unii le decorează pentru ca alții să le umple de culoare.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu