Cînd iepurele și țestoasa-s frați
1001 de măști 28 octombrie 2013 Niciun comentariu la Cînd iepurele și țestoasa-s frați 5
Se îmbrăcau la fel, vorbeau la fel, se comportau la fel și arătau la fel. Cu toate acestea, după ce Alex și Ionuț Răescu au terminat Academia Militară de la Câmpulung Moldovenesc au realizat că, în ciuda asemănării fizice, nu au nici aceleași pasiuni și nici aceleași visuri. Ionuț a ales să continue cariera militară, iar acum este student la Academia de Tehnică Militară din București, pe cînd Alex a ales să dea la Facultatea de Informatică în Iași. Acum, deși îi despart aproape 400 de kilometri și, din cauza regimului de viață diferit, seamănă din ce în ce mai puțin, au descoperit cît de multe au de fapt în comun.
„Toată lumea zicea despre noi că ne înțelegem perfect, dar de fapt nu era zi în care să nu ne batem”, îmi povestește amuzat Alex în timp ce-și mai aprinde o țigară. Nici măcar regulile stricte ale Academiei Militare nu le puteau opri certurile și de aceea erau mereu pedepsiți. Cu toate că se băteau aproape zilnic, Alex încă își amintește prima ceartă avută cu fratele său. „Aveam vreo șase ani și atunci cred că ne-am certat pentru prima dată de la niște cuburi de lemn. Nu știu de ce, dar nu am putut uita asta”, îmi spune tînărul, mijind ochii parcă pentru a vedea mai bine amintirea ce i-a revenit în minte.
În ciuda neînțelegerilor, profitau mereu de faptul că seamănă ca două boabe într-o păstaie. Au făcut schimb de nume de mai multe ori atunci cînd calitățile celuilalt erau folositoare, dar niciodată pe gratis. „Ionuț era foarte bun la sport, el era în echipa de atletism și se antrena mereu. Eu eram pasionat mai mult de informatică și pe asta mă concentram”, se scuză Alex înainte de a-mi povesti cum „l-au tras pe sfoară” pe profesorul de sport și, cu o poveste parcă ruptă din fabula lui Esop despre iepure și țestoasă, fratele său a alergat la proba de rezistență în locul lui. Însă nu a uitat să-și ia plata, cei 5 lei pentru care făcuseră înțelegerea.
Și nu au trișat numai la sport. Aveau aptitudini diferite și la alte obiecte, așa că mai testau vigilența profesorilor, care rar își dădeau seama pe care dintre cei doi frați îl ascultă la ore. Cu toate astea, între ei era mereu o bătălie pentru a vedea cine este mai bun, cine învață mai bine și cine are medie mai mare, purtînd parcă un joc de șah fără sfîrșit. „Pînă în clasa a X-a eu aveam media mai mare, însă după aceea Ionuț a început să învețe mai bine.” Și în privința banilor a fost la fel. Pînă în urmă cu cîțiva ani, Alex era cel care apela la fratele său atunci cînd portofelul i se golea, însă de cînd și-a găsit de muncă, locurile parcă s-au schimbat.
Nu doar pasiunile le erau altele, ci și modul în care se comportau. „Eu eram ceva mai rebel și nu prea mă gîndeam în perspectivă, pe cînd Ionuț analiza mereu totul.” De aceea nici nu i s-a „potrivit” armata și regulile stricte și a făcut tot posibilul să iasă „din sistem”. „Am ajuns un fel de oaie neagră a familiei. Eu am repetat primul an de facultate, pe cînd fratele meu a intrat la București, deși erau doar două locuri la mecanică pe toată țara și lua mereu premii la competiții. Îl invidiez așa puțin pentru unde a ajuns și ce a reușit să facă”, îmi spune ușor încurcat Alex.
Anul acesta însă își vor termina amîndoi studiile, Ionuț Academia de Tehnică Militară, iar Alex Facultatea de Informatică. Se întîlnesc rar și devin parcă din ce în ce mai diferiți. Încă se ceartă cînd se mai văd, dar cu toate astea „pot zice că sînt mîndru de fratele meu și știu că și el se mîndrește cu mine”.
Adaugă un comentariu