Cinema studențesc: extra haz și fără popcorn
1001 de măști 7 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Cinema studențesc: extra haz și fără popcorn 13Luminile s-au stins și toți cei 30 de studenți, prezenți în amfiteatrul „Mihail Kogălniceanu” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, încearcă să se abțină să nu mai chicotească la glumele pe care le fac colegii lor. Se mai aud, totuși, cîteva bufnituri, cîteva zgomote de fundal. „Băi, da’ termină odată că vreau să văd filmul”, spune fata care tocmai a pornit pelicula. De pe un proiector care zi de zi oferă studenților informații teoretice, acum, apar scene dintr-un film ales de organizatorii festivalului „Studențiada”.Întrucît nu s-a anunțat ce film urmează să vedem, întrebările încep să apară, iar fiecare încearcă să ghicească măcar genul. „O fi comedie? Dramă? Sau e doar ceva siropos?”, își spun participanții între ei. Odată ce apar primele imagini și prima conversație, vin și plîngerile legate de subtitrarea care lipsește. Se dă un stop cadru, după care filmul începe din nou, de data aceasta cu subtitrare, dar fără diacritice.
Dintr-o combinație de imagini dinamice și voci apare și titlul filmului „Invincibilii”. Pe ecran, se anunță încă de la început că pelicula este inspirată dintr-o poveste reală. Unii dintre privitori se lasă pe spate, alții își pun capul pe bancă, pregătiți să urmărească povestea lui Driss, un tînăr de culoare, abia ieșit din închisoare, care încearcă să-și ajute mama care muncește din greu într-o fabrică. Se pare însă că nu-i atît de simplu precum credea el, fiindcă din partea femeii vin multe reproșuri. Deși pe perete apar imagini cu cearta dintre Driss și mama lui, în sală veselia încă nu a dispărut, ceea ce îi enervează pe alții. „Taci, odată?!”, spune cineva. Atmosfera de aici pare să fie molipsitoare pentru acțiunea din film, căci, în scurt timp, Driss merge la casa unui aristrocat paralizat de la gît în jos care, spre surprinderea lui, decide să-l aganjeze pe post de asistent. Cei doi devin prieteni, cu toate că tînărul este stîngaci și nu știe cum să-l hrănească sau cum să-i schimbe așternuturile, spre amuzamentul celor din amfiteatru. „Băi, să mor io, cine a ales filmu’ ăsta? Aici chiar îi umor negru”, o spune un băiat din spate. Acesta stă cu capul pe umărul unei fete care și ea, la rîndul ei, se sprijină, ca într-un joc de domino, de umărul altcuiva. Din spate, apare o lumină puternică care face ca proiecția să dispară pentru cîteva secunde. „Acu’ te-ai găsit și tu să faci poză cu blitz? Închide telefonul!”, strigă un băiat de pe al treilea rînd.
Filmul se încheie cu imaginea celor două persoane reale, aflate la marginea unei prăpăstii, care au fost sursă de inspirație pentru regizorul peliculei „Invincibilii”. Stundeții nici nu așteaptă să se aprindă lumina și imediat dau fuga spre ușă. În sală, încă mai rulează în neștire genericul de final, însă reprezintă doar sute de nume refuzate de privirile studenților.
Adaugă un comentariu