Colinde, în armonie
1001 de măști 16 decembrie 2013 Niciun comentariu la Colinde, în armonie 10
Holul mare al Casei de Cultură este inundat de colinde, care răzbat din Sala Gaudeamus. Corul „Armonia” i-a adus pe vechii „armoniști”, cei care au pus temelia grupului acum 30 de ani, în fața noului cor, format din studenții Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată. De fapt, „Armonia” a fost de la început corul facultății, iar unii dintre vechii membri sînt predau în amfiteatrele în care cîndva veneau la cursuri.
„Știu că este prima ieșire pe scenă și că e greu, că sînt emoții. Dar am repetat mult și nu trebuie să fie nici o bîlbîială”, le explică pe hol noilor „armoniști” dirijorul Valeriu Gâdei, cel care a fost și îndrumătorul corului vechi. Tinerii sînt adunați ciorchine în jurul profesorului lor și ascultă toate sfaturile de dinaintea concertului de duminică care aduce un „Arc peste timp”. Paula este studentă în anul al III-lea și este unul dintre cei care au pus primele cărămizi la temelia noului cor. „În anul I, am fost cu cîțiva colegi să colindăm un profesor, care a făcut parte din vechiul «Armonia».
După aceea a început să adune studenți pentru a forma un nou cor și, după o vreme, a vorbit cu dirijorul Gâdei să ne fie îndrumător”, povestește tînăra, care arcuiește între gropițele din obraji un zîmbet. Pentru cele trei colinde pe care le cîntă pe scena Gaudeamus, s-au pregătit timp de două luni, însă fetei i se pare puțin, „pentru un singur cîntec stăteam și două săptămîni”. Paula s-a molipsit de virusul muzicii de copil, moștenindu-l poate de la tatăl său, care cîntă la vioară de la zece ani. Ei, în schimb, îi place să zgîndărească corzile chitarei și să le împletească în ițele vocii sale. Și sora ei cîntă la pian și face parte din cor, însă „nu îi place să cînte singură, doar cu grupul”.
Deși noii „armoniști” au mai vorbit cu veteranii corului pe rețelele de socializare, nu s-au văzut niciodată față în față. „La repetiții ne-am întîlnit pentru prima dată, a fost copleșitor. Mulți aveau lacrimi în ochi, pînă și dirijorului nostru i-au dat lacrimile”. Din sală, „armoniștii” vechi ies cu zîmbetele pe buze, iar vioiciunea lor concurează cu cea a tinerilor.
Paula a fost surprinsă să vadă cît de plini de viață sînt. „Ei erau mai gălăgioși decît noi. Noi eram atît de emoționați, și din cauza concertului, și pentru că ne aflam pe aceeași scenă cu ei”, își ridică tînăra sprîncenele, imitînd surpriza pe care au avut-o.
Povestește că, deși sînt profesioniști, s-au amestecat în grupul novicilor ca și cum s-ar fi cunoscut dintotdeauna. Pe toți i-a legat tradiția corului și îndîrjirea cu care au purtat-o de-a lungul anilor, ca un arc peste generații.
Adaugă un comentariu