Concurs suedez
1001 de măști 25 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Concurs suedez 1Dacă Mihai, chelnerul, și-ar fi pus din întîmplare o manta roșie pe umeri, ai fi spus că e Superman. Cu o figură mai degrabă puternică, decît calmă, așa cum i-ar șade bine unui ospătar, se apropie de mine și mă întreabă cu o voce deloc potrivită fizicului său, ce doresc să servesc.
Cînd îi spun să îmi aducă „Bufetul suedez pentru opt persoane” din meniu, nu se poate abține să nu schițeze un zîmbet. Curiozitatea îl îndeamnă totuși să mă întrebe dacă mai aștept pe cineva, cînd oricum nici ora nu este prielnică unui astfel de ospăț. Cu greu și-a ascuns mirarea pe sub mustăți cînd i-am răspuns sfiindu-mă: „Nu, sînt singură”.
În dreapta mesei mele, la doi pași de ușa de la intrare, așteaptă comanda o familie cu doi copii care își țin cuminte mîinile pe picioare, ca la ora de muzică. Disciplina plutește și în aerul restaurantului Adriana, unde chelnerii se plimbă printre mese cu ancărele apretate bine fixate pe antebraț. La masa a doua, un domn între două vîrste soarbe liniștit din cafea și pare să ignore ce se întîmplă cu cei din jur, doar răsfoiește ziarul și nici pe chip nu îi pot întrezări vreo expresie.
Cînd Mihai vine cu platoul, mă simt ca într-un film din anii ’80, unde urmează să am rolul principal, pînă atunci fiind doar un simplu figurant. Noroc că m-am îmbrăcat cu o bluză largă menită să mascheze eventualele curbe pe care le-ar fi putut căpăta abdomenul meu. Chelnerul îmi pune platoul colorat în față, ezitînd puțin dacă să îl așeze în mijlocul mesei. Probabil încă speră că am glumit cînd i-am spus că nu mai aștept pe nimeni. Încerc să respect regulile gastronomice și mănînc mai întîi antreul, un fel de bucățele cubice de carne care plutesc haotic într-o gelatină transparentă. Din roșiile umplute cu salată de vinete nu rămîne mai nimic în următoarele minute și nici buletul de cașcaval nu scapă papilelor mele gustative. În final ridic privirea din farfurie și mi se pare că toată lumea care se perindă pe lîngă restaurant se uită la mine, iar copiii din dreapta mea ar da orice pentru bucata de jambon pe care tocmai mă pregăteam să o mănînc.
Mă simt ca la un concurs american la care cîștigă cel ce mănîncă în cinci minute cei mai mulți hamburgeri. Norocul meu că nu sînt presată de timp.
Dacă pînă acum domnul de la masa a doua nu a schițat nici un gest de surprindere, probabil din politețe, acum începe să își tragă ochelarii mai aproape de ochi, cu un gest aproape mecanic, ca un profesor căruia nu îi vine să creadă ce baliverne spune elevul ascultat.
Nu pot decît să mă bucur că nu am fost în locul lui Georgel, la Hotel „Unirea”, căci dacă aș mai fi fost și la înălțime, nu aș fi scăpat, cum se zice, cu „bluza curată”.
Cristina BABII
Adaugă un comentariu