Dexter, în vizită la Iași
1001 de măști 7 octombrie 2013 Niciun comentariu la Dexter, în vizită la Iași 10
Curtea interioară de la Palas Mall pare un bîlci plin de magie, împăienjenit de zeci de copii și liceeni veniți fie din curiozitate, fie pentru că le-a fost promis un punct în plus la notă de către profesorul de fizică. Indiferent de motivație, aceștia se adună buluc la corturile albe ale cercetătorilor să afle că, de fapt, cu cît ești mai mare, cu atît jucăriile devin „mai meseriașe”.
Un vrăjitor mustăcios pretinde că poate zdrobi bucăți groase de carton cu o simplă minge de ping-pong.
La nord, un vrăjitor mustăcios pretinde că poate zdrobi bucăți groase de carton cu o simplă minge de ping-pong. Nu-l credem. Însă cînd în loc de incantații magice acesta își pregătește un tun ce funcționează cu ajutorul presiunii, ne dăm instinctiv un pas înapoi și ne oprim din clipit. Nici nu apucăm să zărim cum mingiuța face ferfeniță cartonul, că și ajunge de cealaltă parte a cortului. Cu un zîmbet de „v-am zis eu”, omul de știință trece sprinten prin fața fiecăruia dintre noi să ne arate autopsia „victimei”. Vecinul de la mini-laboratorul din dreapta sa nu se bucură de tot atîția prichindei în jur decît după ce se întunecă pe afară, iar raza verde a laserului Lightbridge pare să coboare din cer. Cercetătorul ne infirmă teoria cum că raza e de fapt un mijloc de comunicare cu extratereștri prin codul Morse, și ne explică faptul că, prin intermediul laserului, pot examina cu atenție norii și să ne prezică dacă pînă acasă ne va prinde ploaia sau nu.
Asasinul roșu
Într-un colț mai retras al curții, un domn cu ochelari zîmbește în timp ce curăță cu cîrpa o masă plină de cobai sacrificați. „În mod normal nu trebuie să fie cu roșu, pentru că azotul lichid este inodor, incolor și insipid, dar din cauză că am pus atîtea petale de flori, culoarea s-a modificat” ne informează o asistentă scundă, arătînd către recipientul în care și-au găsit sfîrșitul mai mulți trandafiri. Pentru a șterge și restul probelor, asasinul aduce la lumină un fel de canistră metalică și, cu grijă, mai scoate o cană de azot lichid, vărsînd-o peste cel vechi, pentru a pregăti un alt experiment. Cu un clește, cercetătorul prinde o minge de ping-pong găurită subtil la mijloc și îi face o baie la -200 de grade. Două minute mai tîrziu, acesta scoate bila și îi dă drumul într-o farfurie, în care se învîrte ca un titirez de colo-colo.
La fel de amețiți precum mingiuța sînt probabil și cei care testează una dintre cele două caschete din centru, care au rolul să demonstreze cît de ușor e să păcălești simțul uman. Singurul simț de care te privează complet casca este văzul, însă îți modifică auzul cu ajutorul a două pîlnii mari, conectate la urechea opusă direcției din care vine sunetul, cu un tub din PVC. Instrucțiunile sînt simple. Cineva îți șoptește ceva la „urechile” din plastic, iar tu trebuie să dai din piciorul drept dacă sunetul pe care-l auzi crezi că vine din dreapta, respectiv piciorul stîng dacă sunetul vine din stînga. „Parcă ai fi beat” se amuză un țînc de prietenul său. Poate ne-ar prinde și nouă bine o astfel de cască, însă să inverseze lenea.
Adaugă un comentariu