Distracție în ritm sportiv
1001 de măști 10 mai 2015 Niciun comentariu la Distracție în ritm sportiv 32„Oricum eu am venit să pierd”, spune un băiat înalt și blond care ține mîinile relaxate și ale cărui gesturi transmit lipsă de interes. De partea cealaltă a mesei de tenis cu o bilă portocalie în mînă și cu o paletă în cealaltă stă adversara sa, o fată roșcată și cu obrajii la fel de roșii ca paleta din mîna sa dreaptă așteptînd să înceapă jocul. Alex stă în dreptul fileului pentru a ține scorul și îl ascultă pe băiatul din Asociația Moldavia care repetă obsesiv că el nu a venit să cîștige.
Mesele rămîn fără jucători le fel de repede cum au fost ocupate. Doar o fată și un băiat încă mai mută piese și apasă pe cronometru. Ea, sfioasă, se uită la adversarul său și îl întreabă „Este mat, nu?”, el ridică privirea de pe piesele de șah și încurcat îi răspunde bîlbîindu-se „Nu știu, poate, da”, continuînd jocul. Cînd ei încă își disputau jocul, unul din băieții care nu de mult a terminat de jucat, s-a năpustit către o alta și a început să mute piesele pe pătrățele, încruntîndu-se la ele.
Cu toate acestea a ieșit pe locul al treilea. Poate nu ia trofeul mare, dar totuși va fi răsplătit cu ceva. Fata roșcată, pierdută printre băieți, a schimbat partenerul de joc, de această dată în fața sa stă băiatul ale cărui cîrje stau sprijinite de perete. Piciorul stîng îi este învelit într-un ghips mîzgălit cu marker negru. Țopăie după minge și încearcă să-i țină piept fetei care joacă agresiv. De pe banca joasă peste care au fost aruncate bluze și mingiuțe cîțiva spectatori cu fețe plictisite așteaptă să devină jucători.
Șahul mat, o dilemă
Universitariada, evenimentul din cadrul festivalului FEstudIS, se desfășoară în sălile de la Baza Sportivă a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași din Campusul „Tudor Vladimirescu”. Fiecare sală din Bază este ocupată și chiar dacă se joacă tenis de masă doar în două săli, pe holuri mereu se găsește cineva care să se oprească în fața ușii deschise și să întrebe dacă sala este liberă sperînd că vor avea și ei parte de o repriză. Competițiile Universitariadei au început cu jocul de șah care s-au desfășurat în căminul T7. În sala de ședințe de la parter se află 15 studenți, iar cele patru mese pregătite pentru joc sînt deja ocupate. Șahul le solicită participanților mintea și nu trupul, de aceea se vorbește în șoaptă, iar piesele negre sînt amestecate cu cele albe cu încetinitorul. Mesele rămîn fără jucători le fel de repede cum au fost ocupate. Doar o fată și un băiat încă mai mută piese și apasă pe cronometru. Ea, sfioasă, se uită la adversarul său și îl întreabă „Este mat, nu?”, el ridică privirea de pe piesele de șah și încurcat îi răspunde bîlbîindu-se „Nu știu, poate, da”, continuînd jocul. Cînd ei încă își disputau jocul, unul din băieții care nu de mult a terminat de jucat, s-a năpustit către o alta și a început să mute piesele pe pătrățele, încruntîndu-se la ele.
Sala de ședințe de la T7 este mult mai mică decît cea de la căminul T5, însă aceleași draperii galbene și portocalii acoperă geamurile. Aici, piesele sînt aruncate una cîte una de pe tablă și așezate teanc pe masă, de fiecare dată cînd sînt lovite de masă se aud strigăte de durere, însă atmosfera este înveselită de sunetele pe care le scot zarurile cînd sînt rostogolite pe lemn și se lovesc de pereții tablelor. Printre această muzicalitate inspirată de zaruri și table, se aud doar tocurile unei fete care se plimbă de la o masă la alta pentru a-și găsi un adversar. Se uită la o față zîmbitoare a unui băiat care poartă barbă și un tricou albastru. Încearcă să-l intimideze și se așază la masă rîzînd. În celălalt capăt al mesei un 6 – 6 a adus fericirea pe fața unui jucător, care aruncă zaruri și mută piese glumind și comentînd fiecare mișcare. Pentru el cîștigul nu este obligatoriu, ci vrea doar să se distreze.
Adaugă un comentariu