Drag mi-i jocul românesc

1001 de măști Niciun comentariu la Drag mi-i jocul românesc 0

În sala de dans se plimbă pi­cioa­re timide ale căror reflexii în o­­glin­zile-perete par­că­ dan­sează deja, an­ticipînd două ore de agitație. Sînt ca niște glo­buri în care poți ghici vi­itorul acestei bucăți de sticlă, căci, după o în­căl­zire cu rotiri de șolduri și ge­nun­chi, băieții își încalță ciz­me­le și aleg cîte o parteneră din fe­tele care așteptă bătînd din pi­cioare a ne­răb­dare. Coregraful zîm­beș­te ducînd mîinile la piept, se sprijină de bara de exercițiu și, cum nu m-am procopsit cu nici un băiat, fa­ce semn către „Andrei de la Neamț” și îmi spu­ne tăios: „Treci acasă!”.

„Ori vrea să mă pedepsească ori mă potrivesc prea bine la dans cu Andrei”, îi șoptesc cu o ironie ne­di­simulată Firuței, care își as­cun­de rîsul în tricoul imprimat „Ans­am­b­lul folcloric «Doina Car­pa­ți­lor»”.

Asta-i hora horilor/ Hora mol­do­venilor/ Undi joacă mol­do­ve­nii/ Acolo pămîntul gemi.

Cînd din boxe se aud primele a­corduri de trompetă, ritmul de țam­bal transformă 20 de oameni într-u­nul singur care dansează pen­tru pu­blicul absent acum. Pe Hora de la Deleni, fetele fac pași mă­run­ței și calcă pe vîrful picioarelor încît de abia se simte umblătura lor. În oglin­dă se văd precum niște păpuși a că­ror che­ie ascunsă la spate a fost în­toar­să la maximum și se tot învîrte. În completarea lor, băieții bat apăsat pasul și șterg în același timp po­dea­ua cu toată talpa. Mădălina tra­ge o gură mare de aer și mă pri­veș­te cu niște ochi care vor să spu­nă: „stai că vine bătuta!”. Știu și eu ce ne aș­teap­tă, îmi stăpînesc mai bine mî­na pe umărul lui Andrei care zîm­bește absent în oglindă, căci pen­tru el pașii par o nimica toată. Avea el o vorbă: „Aici e nimic. Să vezi cum era la noi, la Neamț”.

Strop di rouă, strop di rouă/ Ți-am luat cămeșă nouă/ Dă-mi mî­n­uțele-amîndouă/ Gata!

Într-o vîltoare de pași mol­do­ve­nești, băieții bat cizmele cu mîi­nile atît de tare încît la sfîrșitul dan­sului, cînd Bogdan îmi arată pal­mele, văd cît sînt de roșii. Prima su­ită de dansuri se termină cu Bă­tu­ta de la Deleni, în care sala ră­su­nă de pașii noștri tropotiți și ne lasă pe toți cu răsuflarea tăiată și trico­uri­le ude ca după o bătălie cu pun­gi de apă din toiul verii. Nici bine nu ne așezăm pentru o pauză că îl și auzim pe coregraf: „Haideți și Ardealul și vă las în pace pînă la Prahova”. Cu privirile în podea, scu­turîndu-ne mîinile, ne așezăm pen­tru dansul de Ardeal. Firuța se uită la mine cu ochi temători. „Ce mă fac eu la «răsturnică»?”, mă în­trea­bă cu voce tremurîndă și cînd văd cu cine dansează, m-aș teme și eu. Am uitat să fac două piruete la în­ceputul dansului și sînt atentă la Firuța care, cînd vine rîn­dul „răs­tur­nicii”, se oprește și aș­teap­tă să intre din nou în ritm. Da­că s-ar fi răsucit și ar fi sărit pe ge­nun­chii lui Radu, așa cum ar fi tre­buit să facă, s-ar fi răsturnat cu totul. Mi s-a în­tîmplat și mie.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top