Drepți în fața leilor de mare

1001 de măști Niciun comentariu la Drepți în fața leilor de mare 0

Am avut sentimentul că locul un­de am găsit cele mai noi invenții de anul acesta a fost prea mic pentru cîte idei au fost găzduite. Do­uă și­ruri de tarabe cu fel de fel de ex­po­na­te și zeci de ex­po­zanți ve­niți din Egipt pînă în Con­stanța, de la Aca­demia Na­va­lă „Mir­cea cel Bă­trîn”, așteaptă vizi­ta­tori. Marinarii poartă haine na­va­le și, de cum ob­ser­vă că m-am oprit la masa lor, îmi spun cu un zîmbet nedisimulat „te-ai oprit pentru că sîntem în uniformă, nu?”. Cu o mi­mi­că ase­mă­nătoare îi în­treb despre obiectul de pe masă, ca­re es­te prea galben ca să treci pe lîn­gă el fără să înțepe retina. Du­pă cî­teva mi­nu­te, în care Nicu și Ma­ri­an în­cear­că să-mi ex­pli­ce ce în­seam­nă ROV („The Re­motely Ope­rated Vehicles”), pe scurt, un ve­hicul telecomandat, am­bii înțeleg că ar fi mai bine să-mi spu­nă că este fo­lo­sit la des­co­pe­ri­rea și detonarea mi­ne­lor din Marea Nea­gră, precum și „în civil, dacă vrea cineva să stu­di­eze peștii sau alte animale din apă”, completează Ma­ri­an.

Aparatul seamănă cu o capsulă de antibiotice mărită de milioane de ori cît să ajungă la o lungime de aproa­pe un metru. Dacă ar fi avut ca­pac și i-ar fi lipsit motoarele de sus­ținere, ai fi spus că este un dulăpior de pantofi pentru spionii care de­za­morsează bombe. Nepriceperea mea îl face pe Nicu să se apropie și să-mi șop­tească „să știi că în Marea Nea­gră sînt aproape o mie de mine din al Doilea Război Mondial. Au trecut ru­șii, au aruncat din acelea cu senzori și acustice, au venit germanii au făcut la fel, dar nimeni nu le-a mai luat înapoi” și, rîzînd, se în­de­păr­tea­ză.

45 de zile pe mări

Nici nu apuc să-i întreb pe cei doi „lei de mare” dacă ROV-ul a fost testat în larg, că maiorul lor mă și ia la întrebări. Apoi cadrul mi­li­tar îmi ex­plică avantajele utilajului care „ajun­ge pînă la 100 de me­tri adîn­ci­me, ceea ce este foarte mult, gîn­deș­te-te că rezistă la o presiune de ze­ce at­mos­fere! Din cîte știu eu es­te sin­gurul astfel de aparat constru­it în Ro­mânia și l-am terminat în nu­mai cinci luni”, iar pieptul i se um­flă, spatele i se ar­cu­ie­ș­te și ia po­ziția de „Drepți!”.

Din dreapta mea, Nicu, cinstit, îmi zice și dezavantajul că aparatul „are cablul de alimentare prea scurt și nu se poate, momentan, să ajun­gă pînă la 100 de metri” privindu-și a­poi superiorul, de parcă ar aștepta vreo pedeapsă. Glumind, acesta îmi pro­pune să mă înrolez în marină, am deja tricou de marinar, nu-mi mai tre­buie nimic ca să ajung pe mare. Studenții îi țin isonul și-mi po­ves­tesc cum au stat o lună și jumătate la bordul bricului „Mircea”. Și în­cer­că­ri­le de cooptare în armata navală a Ro­mâ­niei ar fi continuat dacă aș fi ac­ceptat invitația la un suc, făcută de ma­ior „noi stăm în Iași pînă sîm­bă­tă după amiază, dacă te răzgîndești, te așteptăm aici”.

Laura-Elena BEJINARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top