Familie cu meșteșug

1001 de măști Niciun comentariu la Familie cu meșteșug 0

Pînă să-mi cumpăr zece măr­ți­șoa­re, am trecut pe Lăpușneanu de mai multe ori în ultimele două zile din fe­bruarie. Însă în nici una dintre ele pre­țurile nu erau atît de accesibile cum au fost pe 1 Martie.

Dacă marți, tan­ti Maria din Vaslui nu lăsa din cei șa­se lei nici măcar cincizeci de bani pen­tru coșulețul de flori, ornat cu cele două fire de ață colorată care aduc pri­măvara, joi aproape nu mai scăpam de ea. Se bucura să-i las și trei lei pen­tru coșulețul împletit din papură de baltă, chiar dacă pentru el toată fa­milia s-a străduit să-l expună înainte de martie în Iași.

„La noi lucrurile astea se fac în casă, părinți împreună cu copii”, îmi spune arătîndu-mi podoabele care sînt făcute de ea, cu andreaua, și care sînt lucrate de soțul ei, la cuptor. Pe cele din ață împletită le ține într-un colț, lîngă cele din ceramică, numai cele pictate în mărime naturală pe lemn sînt așezate în primele rînduri, să poa­tă lua ochii tuturor. „Dacă pipăi fața ghiocelului ăstuia o să vezi că nu-i vreun autocolant lipit”. Și, într-ade­văr, pe bucata de lemn încă se simte cum a trecut pensula Mariei, acum cîteva zile, lăsînd în urmă un ghio­cel pe un cîmp înverzit.

Opinci mărimea zero

La taraba de alături, cum­pă­ră­to­rii nu se îmbulzesc. Fetele care au ve­nit la „Tîrgul meșteșugarilor” cu măr­țișoare strălucitoare nu au vînzare anul acesta. Oamenii, înfofoliți în pri­ma zi de primăvară, se îndreaptă mai degrabă spre mărțișoarele din materiale naturale decît spre cele făcute din plastic roz pulverizat cu sclipici al­băstrui. Așa spune și bătrînul Va­le­riu venit din Botoșani cu măr­ți­șoa­re făcute din os, lemn, frunze și pie­le. Surprizele pe care moșul le-a pregătit anul acesta pentru ieșeni sînt opincile prinse într-un mărțișor, ca o albină într-un chihlimbar și figu­ri­nile femeii, alături de bărbatul său, fă­cute din pănuși încinse cu brîu și îm­brăcate tradițional.

Dacă nu s-ar ocupa cu meș­te­șu­gă­ritul și dacă nu ar sta în spatele ta­ra­bei, despre moș Valeriu ai putea zi­ce că-i un duhovnic din munți ră­tă­cit într-un oraș străin. Și asta pentru că poartă haine negre lungi, bar­bă albă îngrijită, iar cînd vorbește cu cumpărătorii folosește pildele. De exem­plu, ca să explice cum a reușit să ajungă să expună în Iași anul acesta, vînzătorului de la taraba de vi­zavi, îi spune apăsat: „Am dat Ce­za­ru­lui ce-i al Cezarului”. Atunci i-am dat și eu „taxa” pentru cinci ghivece din coajă de ghindă îm­po­do­bi­tă cu flori de cîmp și am plecat să duc ce­lor dragi primăvara.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top