Hîrtie preparată în bucătărie

1001 de măști Niciun comentariu la Hîrtie preparată în bucătărie 2

Timp de o secundă rămîn în po­zi­­ția statuii atunci cînd Adrian îmi spu­­­ne despre planul de a-i impresio­­­na pe liceeni sosiți cu ocazia Zile­lor Porților Deschise la Politehnică.

„Cînd vor veni elevii de liceu, le vom face o demonstrație despre cum să obții hîr­tie din paie de ovăz. De fapt, ce­lu­loza, pe care mai apoi o vom prelucra în camera de alături”. Este șef de lucrări și supervizează să­li­le în ca­re stu­­denții masteranzi de la Fa­cul­­ta­tea de Inginerie Chimică și Pro­tec­ția Me­diului realizează tot felul de ex­pe­rimente pentru obținerea hîr­ti­ei.

În­cear­că apoi să-mi zică numele lui, dar tot ce prind este Adrian, deoa­re­­­ce deodată sîntem asaltați de o în­trea­gă clasă de liceeni. „Unul mai ștren­­gar decît celălalt”, încearcă pro­fesoa­ra lor să-i descrie pe scurt, iar din rî­sul lor forțat parcă se poate citi un gînd ascuns.

Aceștia trec pe rînd să dea mîna cu Adrian, însă unii par să fie puțin pier­duți și încearcă să dea noroc și cu mi­ne. Nu mai încerc să le mai ex­plic ce caut eu pe-acolo, și-l las pe șeful de lu­crări să-și înceapă prezentarea. „În a­cest laborator noi încercăm să ob­ți­nem celuloză, precum este aceasta de a­ici.” Un bol imens este apoi cărat în fața tuturor, și mult prea multe na­suri deo­dată încearcă să vadă celuloza. Ni se spune chiar să o atingem, însă ca să a­jungi la ea trebuie să te bați cu al­te de­gete mai băgărețe decît ale ta­le, așa că mă las bătut.

Mai departe sîntem duși în labo­ra­torul în care se prepară hîrtia. Răz­­van, doctorand în anul al doilea, de­ja a pre­gătit echipamentele și, în tan­dem cu Adrian, cei doi bucătari în ha­late de doctor se apucă de treabă. „Stați o cli­pă domnu’, că mă sună ci­neva. Alo?” și unul din elevi iese puțin ne­păsător pe ușă. Restul însă par a fi fi­xați pe formatorul care sea­mă­nă cu un blender, pe care Răzvan îl um­ple cu apă, lasă zece secunde și apoi scoa­te o bucată de hîrtie de sub aparat. „Sînt de fapt mai multe coli, pe care a­cum colegul meu le va usca”, la ceea ce pa­re a fi un prăjitor de pîi­ne. Urmă­to­rul pas este să desfacă coli­le, dar nici nu are timp să le apuce bine de un ca­păt că din nou este întrerupt. „Mă scu­zați, putem face și noi”, îl în­trea­­bă insistent doi elevi. Aceștia a­poi, cu grijă , le îm­part din mînă în mînă bu­cățile sub­țiri de hîrtie, și toți se uită fascinați la ele.

„La culoare sea­mă­nă cu o bucată de pîi­ne pe plită. Mai puteți face încă una?”, îi întreabă pe chimiști una din eleve, iar Adrian și Răzvan se uită ne­dumeriți unul la ce­lălalt. Zis și fă­cut, cei doi încep din nou procesul, plim­bînd coli de hîr­tie prin toată sa­la, din mînă în mînă, al­te­le ajungînd chiar mai departe, prin buzunarele u­nor geci. „Asta o s-o duc acasă, s-o va­dă și maică-mea”.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top