Izuri de frupt învelite în șerbet

1001 de măști Niciun comentariu la Izuri de frupt învelite în șerbet 0

Corturile de un albastru țipător în­scriu un semicerc. Parcarea mă­nă­sti­rii Golia găzduiește amatorii de pro­duse bio, eco sau handmade care se plim­bă de la un stand la altul, iar co­mer­ci­anții te îndeamnă insistent să ză­bo­vești în fața preparatelor atît de atent muncite.

Nu îi de­znă­dăj­du­ieș­te înă­du­șeala de sub norii parcă de va­ră tim­pu­rie, nici drumul lung la care au pornit cu desaga plină de di­mi­nea­ță sau cum­pă­rătorii care se lasă prea mult aș­teptați. Tîrgul este aproape gol, iar cu­rioșii răz­leți nu poposesc prea mult în fața me­se­lor pline de bu­nă­tăți.

Imediat lîngă, un apicultor a ex­pus, printre lumînări pentru biseri­că, și borcănele cu propolis, candele din cea­ră, sculptate în formă de Moș Cră­ciun sau întruchipînd îngerași, pe ca­re „le poți face cum vrei tu, ori la căl­dură – dar să ai grijă să nu le topești, că dup-aia ai muncit degeaba – ori sculp­tîndu-le cu un briceag sau cu o lamă foar­te subțire de cuțit.”

Concurența, un alt prisăcar, ce­va mai sărac în ofertă, a umplut masa cu miere de vînzare. Standul însă nu este supravegheat de nimeni, așa în­cît fie­care s-ar putea servi după bunul plac.

Noi încă avem gospodine

Chiar și așa, aflu de la vecinul de stand că „nu știu unde a dispărut, dar dacă vrei ceva îți pot da eu pînă se în­toarce proprietarul”. Este de loc din Cîmpulung Moldovenesc și comer­ci­alizează dulcețuri și siropuri naturale de ani de zile. Ca dovadă a ca­li­tății produselor, îmi povestește că a fost și în străinătate să expună, unde a făcut vînzări „chiar bunicele. Pentru că, acolo, o dulceață de afine făcută ca la ma­ma acasă este chiar inedită, nu găsești pe toate drumurile, ca la noi. Că încă avem gospodine și ele mai fac în casă cînd e sezon, ei habar n-au de așa ceva”.

Trec destul de repede pe lîngă stan­dul handmade, cu cercei din ră­și­nă sintetică și ajung în fața unei doam­ne care vinde, pe lîngă salata de sfe­clă cu hrean, șerbet. De toate fe­lu­ri­le: de zmeură, afine, tran­da­firi, lămîie sau de că­tină, pentru că „azi cum­părătorul vrea diversitate și asta trebuie să-i dăm, nu?”. Tot cătină găseasc și la ultimul stand, așe­zată lîngă produse lactate, și ele bio, de data aceasta îm­buteliată în sticle de jumătate de li­tru, făcută suc și îndulcită cu miere. Co­legii de stand îl în­tre­rup pe domnul care-mi explică foar­te serios des­pre beneficiile cătinii, cu un „scuză-l domnișoară că vor­beș­te parc-ar fi la casa de copii, dar știi tu, e din Podu Iloa­iei. Hai aici la brîn­ze­turi, că eu stau în Iași, altfel vorbim”, după care mă îndeamnă să gust din orice tip de brînză, „că de la noi clie­n­tul tre’ să plece zîmbind”.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top