Lupu-și schimbă cojocul

1001 de măști Niciun comentariu la Lupu-și schimbă cojocul 1

De vreo doi sau trei ani vreau să-mi iau un palton, dar cum sînt în general scumpe și bineînțeles nici a­nul ăsta n-am prins bursă, e vremea­ să găsesc alternative. Un co­leg­ îmi spu­ne că mama lui e cro­i­toreasă și că poa­te să-mi facă unul, dar trebuie să mer­gem noi după ma­terial. Așa că ne ur­căm într-un 43C și pornim spre Siraj.

Oameni ce-și fumează plicti­siți ți­gările și-și bălăngăne picioarele atîr­­nînd de marginea complexului comer­cial așteaptă să se mai în­tîm­ple ce­va sau doar să treacă zi­ua, în timp ce al­ții ies grăbiți cu că­ru­cioare cu fel de fel de pungi, saci și sacoșe pline cu chestii. Ne plim­băm puțin de jur îm­prejurul clă­di­rii, admirînd stivele de pungi de pufuleți, de sare și de mălai, sticle­le de ulei și bidoanele de bere ca­­re­ stau în soarele rece de noiembrie. Ne facem curaj, întrebăm pe un­de­ tre­buie să intrăm ca să ajungem la ma­gazinele de materiale de confec­ții și ne lăsăm absorbiți de Siraj, acest fur­nicar-monstru ce mi­roase a ciment ud și parfum ieftin un­de poți să-ți gă­sești rudele de la țară pierdute.

După alte două întrebări și un vi­raj la dreapta ajungem și la pri­mul ma­gazin de material. Din pă­cate, singura culoare care-mi pla­ce e pe un mo­del tip „brăduț”, de moș­neag, și-o în­treb pe vînzătoare da­că­ nu se poate fa­ce și pe partea cea­laltă. „Ba da, cum să nu? Numai că­ e mai sensibilă partea asta, după o­ vreme se schimonosește, face co­­co­loașe. Dar vă zic cum să fa­ceți, luați un BIC și radeți așa supra­fa­ța­ paltonului și se duc cîlții. Numai că e plictisitor să dai cu aparatul de băr­bierit o dată pe lună pe haină”, îmi împărtășește domnișoara din mis­terele tricotajelor.

Mai departe, într-un alt maga­zin, colegul meu se ia la ceartă cu ti­pa care o ține de vorbă pe vîn­ză­toare și care, văzînd că vrem să cum­părăm, vrea să-și ajute priete­na: „Nu, nu, doi metri nu sînt de ajuns pentru băiatu’, doi do­uă­zeci, doi trezeci, cam așa, vă zic eu”. Dar Victor nu se lasă, ia un metru și mă măsoară, insistînd că e de-a­juns cît vrem noi să cumpărăm. În timp ce ei dis­cu­tă, mă amuz la gîndul de a-mi­ lua pînă la urmă ceva cu model de­ le­o­pard și să-mi fac un cojoc ma­re, ca al lui Fizz. Mă simt ca un co­bai în timp ce ăștia doi se ceartă pe­ cît material e nevoie, așa că fac me­­dia între dimensiunile sugerate de ei și cumpăr. „Lasă că o să trec și eu săptămîna viitoare pe la tine să iau vreo 15 metri”, iese doam­­na, ne­mul­țu­mită că n-am ascultat-o.

Afară, întrebăm un muncitor ca­re își odihnește mușchii cu o țigară lîn­gă cîteva baxuri de Ti­mi­șo­rea­na cît cos­tă doza. Intuind ce ur­mă­rim, „un leu­ optzeci, da’ mergeți aco­lo, pe dreapta, că dă și la bucată”.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top