Meșterii Paraschevei
1001 de măști 18 octombrie 2011 Niciun comentariu la Meșterii Paraschevei 1Sub niște corturi triste, de un alb șters, plouate de stropii mărunți din dimineață, respiră o mare de veselie și culoare. Meșteri populari din toată țara și-au dat întîlnire cu Lăpușneanu pe strada lui, pentru a-i scoate pe ieșeni din nostalgia culorilor de toamnă. Ulcele mici de lut pictate cu măiestrie și farfurii pe care se duc bătălii între cocoși lăcuiți sînt aduse de la Horezu, lucrate de maeștri instruiți cu generații în urmă. Linguri de lemn înalte cît un om mai mic, sunt împleticite în jurul cozilor atît de groase de parcă un gigant s-ar fi pregătit să mănînce cu ele.
Un univers făurit de mîna omului stă în fața ochilor curioși. Elena Gheorghian din Suceava lucrează cu migală la o brățară din mărgele pentru care își poate dedica chiar și două ore. „Dar la fel de bine poate să îmi ia și 40 de minute, în funcție de sporul pe care îl am atunci. Am zile în care nu mă pot concentra deloc”, spune bătrîna în timp ce încearcă să bage un vîrf de ață în ac. Are pe masă brățări și coliere de toate culorile și mărimile. A învățat jocul cu mărgele de plastic acum opt ani de zile, singură, uitîndu-se „pe la unul, pe la altul”. „Modelele le-am cules din popor, de prin satele vecine”, povestește bătrîna.
Pe o altă masă stau împrăștiate rațe și bufnițe, copaci și frunze tomnatice. Toate de lemn. Mîna care le dă viață este cea a lui Adrian Silivestru din Iași. Cînd cineva se aproprie de cortul lui, găsește cîte o anecdotă care să i se potrivească fiecărui personaj de pe masă. Broșa care are forma unei rațe „este făcută pentru că, uite, mai am o rățușcă aici, făcută pentru mărțișor, și am vrut să aibă și o mamă”. Tot secretul stă în lemnul din care sînt făcute micile bijuterii. „Dacă frunza asta nu ar avea pata asta naturală de aici, nu ar ma avea nici un farmec”, spune meșterul cu păr alb și aer boem. Bătrînul spune că are și ajutoare de nădejde în procesul de creație, „un șoricel care face chiț-chiț și se învîrte pe o roată. Mănîncă foarte multă brînză în schimb, e destul de costisitor”, spune acesta amuzîndu-se copios.
O doamnă aristocrată cu umbrelă atît de subțire încît prin ea se văd primele raze de soare îi șoptește ceva la ureche unei femei din popor cu un prunc în brațe. Alături de ele, un ștrengar s-a cățărat pe o lumînare albă și se uită în jos la un cal slab. Acestea sînt păpușile făurite de Alexandra din Covasna din pănuși de porumb. Mai întîi le pun în apă, apoi le modelez. Dacă nu le-aș uda puțin, nu aș mai putea lucra cu ele”, povestește fata secretul păpușilor sale.
Cristina BABII
Adaugă un comentariu